MuziekBoutique // De muzikale rijkdom van Turkije door Tristan Driessens


Met een kleine vertraging van ongeveer een halfjaar (reden alom bekend) waren we blij onze reeks Muziekboutique terug op gang te mogen trappen.

Aan niemand minder dan Tristan Driessens [die datzelfde halfjaar geleden net de Brusselse ring had overwonnen op zijn weg naar Kortrijk om tevergeefs de wagen te moeten keren na een telefoontje uit de bib met de onheilspellende woorden 'algemene lockdown'] de eer om de gastrol van deze avond op zich te nemen. 

Tristan Driessens: Master in de musicologie (VUB), master op de luit (LUCA/LEMMENS) en een van de meest gerenommeerde oud-spelers in ons land, studeerde drie jaar intensief in Istanboel onder Necati Çelik, en de laatste tien jaar intensief toerend met diverse projecten, ensembles en als gastmuzikant.

Een indrukwekkend palmares, wat Tristan er niet van weerhield begrippen als usul (ritmische verscheidenheid), makam (modaal muzieksysteem) en het instrumentarium (oud, saz, ney, kanun, tanbur, ...) van de Turkse volks- en klassieke muziek in een eenvoudige en voor leken begrijpelijke taal verhelderend uiteen te zetten.

Met een korte recital op de oud sloot Tristan deze gezellige en leerrijke avond af.


De volgende afspraak is op donderdag 22 oktober 2020 met Piv Huvluv. Hij komt vertellen over platen die zijn leven veranderden. Benieuwd of er Turkse muziek bij zal zitten...

www.kortrijk.be/bibliotheek/muziekboutique

1 opmerking: