Armand Panis : karikaturist en tekenaar door Pieter Jan Verstraete

De Antwerpenaar Armand Panis (1907-1997) behoorde in de jaren dertig en veertig tot de kleine schare van politieke karikaturisten die de actualiteit met inkt en tekenpen vastlegden. Heel wat Vlaams-nationale kranten, weekbladen en tijdschriften publiceerden zijn spotprenten. De Kortrijkse auteur Pieter Jan Verstraete schreef een boek over Panis. Verstraete schreef al een reeks werken over Vlaams-nationalistische oorlogsfiguren.

Na de oorlog illustreerde Armand Panis tal van verhalen voor Kuifje, De Haardvriend, Humoradio en Libelle. Met zijn stripfiguurtje Klopstok behoort hij tot de pioniers van de eerste generatie Vlaamse striptekenaars. Ook verzorgde hij jarenlang de tekeningen van de befaamde jeugdreeks Historische Verhalen.
Armand Panis bezat een grote belangstelling voor geschiedenis en was voor alles een gedreven perfectionist. Ondanks zijn uitgebreide oeuvre kreeg hij maar weinig naambekendheid. Dit boek is dan ook het eerste dat aan deze vergeten kunstenaar gewijd wordt en begeleidt de overzichtstentoonstelling "Retrospectieve Armand Panis 1907-1997-2007".
Deze tentoonstelling vindt plaats van 22 september tot 8 oktober 2007 in het Arboretum van Kalmthout.

0 reacties:

Een reactie posten