Nieuw in de Kortrijkse Reeks

Het vlees is haar – Philip Hoorne
Philip Hoorne (Kortrijk, 1964) is dichter, schrijver en recensent. Hij is bij ons vooral bekend van zijn grappige dichtbundels Niets met jou, Inbreng nihil en Het ei in mezelf. Tevens is hij de poëzierecensent van Knack en medewerker van Awater, Poëziekrant en het wielertijdschrift De Muur. Ook is hij de bezieler van de website 'Poëzierapport', het eerste gesubsidieerde literaire e-zine in Vlaanderen.
In zijn prozadebuut ‘Het vlees is haar’ overheersen kolder, gekte en branie. Dit is een ronduit hilarisch en politiek incorrect boek. Maar is humor niet de overtreffende trap van ernst?

Dubbelzus – Karel Verleyen
Siska (11) woont alleen met haar moeder. Haar vader is overleden toe ze nog heel klein was. Op een dag komt ze oog in oog te staan met een meisje dat als twee druppels op haar lijkt. Wie is die vreemde dubbelgangster? En waarom verdwijnt ze telkens als Siska haar wil aanspreken? Samen met haar beste vrienden gaat ze op zoek naar het mysterieuze meisje...
Karel Verleyen en de ondernemende Siska ontrafelen een goed bewaard familiegeheim. Het is een intrigerend avonturenverhaal vol vaart, vriendschap en verrassende wendingen.

Hans Vandekerckhove : My head is my only home / Dieter Roelstraete
Na zijn opleiding tot kunsthistoricus maakte Hans Vandekerckhove (Kortrijk, 1957) in de jaren '80 zijn debuut als Vlaams schilder. Gaandeweg ontwikkelt hij zijn eigen beeldtaal en van daaruit zijn eigen symbolische schilderkunst. Hij is een romanticus en individualist en als kunstenaar heeft hij een sterke relatie met de natuur en probeert daarover als visueel dichter een verhaal te vertellen.
‘My head is my only home’ laat u zien waarom Vandekerckhove in de hedendaagse schilderkunst een unieke plaats inneemt. Wars van elke poging tot extravagantie creëert hij een heel eigen wereld van romantische landschappen. Achter de bedrieglijke eenvoud van de taferelen schuilt het ongrijpbare, het mysterieuze en het wonderlijke.
U vindt het allemaal terug in dit opmerkelijke boek van Dieter Roelstrate (kunstfilosoof en curator in het MuHka). Het geeft een compleet overzicht van het oeuvre van Hans Vandekerckhove vanaf 1998 tot 2006 en dompelt u onder in zijn verstilde, magische wereld.

God in gedichten : de mooiste religieuze poëzie van de twintigste eeuw uit de lage landen
De mooiste religieuze poëzie van de twintigste eeuw in de Lage Landen, verzameld in 300 thematisch geordende gedichten. Dit is een prachtig geschenkboek, voor jong en oud, voor gelovige of zoekende, voor iedereen die spiritueel bewogen of geïnteresseerd is.

August Claes, symbool van de Oostfrontgemeenschap / Pieter Jan Verstraete
Oostfrontersreeks, nr. 3
August Claes, geboren en getogen in Antwerpen, was één van de duizenden die zich als vrijwilliger voor het Duitse leger meldde.
De 16-jarige Gust voelde zich niet geroepen om als letterzetter in de voetsporen van zijn vader te treden. Hij had slechts één ambitie: carrière maken in het leger. Maar op al zijn verzoeken om zich aan te melden bij het Belgische Leger, kreeg hij een negatief antwoord.
In 1941 gaf hij zich op als vrijwilliger bij de 'Freiwilligenstandarte Nordwest'. Daarna diende hij in verschillende Waffen-SS eenheden gedurende de oorlog. In de nazomer van 1944 gaf Claes zich aan bij de Belgische overheid en tekende daarmee zijn eigen doodvonnis. Iedereen die een Duits uniform had gedragen en voor de krijgsraad kwam, kreeg toen als vanzelfsprekend de doodsstraf.
Voor Pieter Jan Verstraete was het een moeilijke opdracht om concrete informatie over August Claes bijeen te sprokkelen. Want in tegenstelling tot heel wat andere Oostfronters zijn er van Claes geen frontbrieven bewaard gebleven. Daarom ligt de nadruk in dit boek vooral op zijn proces en zijn huwelijk dat hij aanging, enkele maanden voor de executie.
Deze korte monografie over August Claes is het derde deel van de Oostfrontersreeks.


Wat is de Kortrijkse Reeks ?
In 1967 werd gestart met de uitbouw van de “Kortrijkse Reeks”. Een verzameling van gedrukte en audiovisuele materialen die Kortrijk en Kortrijkse auteurs als thema hebben. De Kortrijkse reeks wordt voortdurend aangevuld met nieuw materiaal.

0 reacties:

Een reactie posten