Vierde editie Letterkoorts met Gerrit Komrij

Tijdens de Bibweek organiseren de bibliotheken in de Kortrijkse regio voor de vierde maal het literair evenement Letterkoorts. Op vrijdag 19 oktober is CC Het Spoor in Harelbeke het kloppende literaire hart voor dit festival. Pittige gesprekken zullen er zijn met Dirk Draulans, Leo Pleysier, Bart Plouvier en Gerrit Komrij.
De interviewers van dienst zijn Friedl’ Lesage en Johan Vandenbroucke. Werk van Jan De Maesschalck wordt tentoongesteld en podia worden van lichtgevende objecten voorzien door Peter Vanooteghem. Geert Six (Harelbekenaar en theatermaker) is de gids doorheen het gebeuren. Letterkoorts wordt afgesloten door niemand minder dan Kris de Bruyne met een selectie van songs, gebaseerd op en reflecterend naar schrijvers en boeken.


Het programma

20u00 Opening en verwelkoming door Geert Six Blauwe zaal
20u05 – 20u45 Johan Vandenbroucke interviewt Dirk Draulans Aula
20u15 – 20u55 Friedl’ Lesage interviewt Bart Plouvier Aula
20u55 – 21u35 Johan Vandenbroucke interviewt Leo Pleysier Blauwe zaal
21u05 – 21u45 Friedl’ Lesage interviewt Gerrit Komrij Aula
21u50 – 22u10 intermezzo met Geert Six Blauwe zaal
22u15 Kris De Bruyne solo en literair Aula
Doorlopend Tentoonstelling van schrijversportretten van schilder / tekenaar Jan De Maesschalck

Designer Peter Vanooteghem zorgt voor de podiuminrichting

KRIS DE BRUYNE
Kris De Bruyne (°1950) studeerde plastische kunsten en grafiek aan het Sint-Lucasinstituut te Brussel, maar zette na vier jaar zijn studies stop om zich volledig op muziek te concentreren. Hij debuteerde op het eind van de jaren ’60 en viert volgend jaar bijgevolg zijn veertigjarige muzikale loopbaan.
In de grote hoeveelheid songs die Kris De Bruyne schreef valt soms het literair gehalte op, of in ieder geval reflecties met betrekking tot schrijvers en dichters. Hij is dan ook een verwoed verzamelaar van boeken en bezit een huisbibliotheek van zo’n 8.000 boeken.
Vandaar de vraag vanwege de organisatoren van Letterkoorts aan Kris De Bruyne om een playlist samen te stellen en het publiek ‘literair’ te verrassen.
Kris De Bruyne, solo en literair, een uniek programma.


JAN DE MAESSCHALCK
Voor het eerst bieden wij de bezoekers van LETTERKOORTS een tentoonstelling aan. Niemand minder dan beeldend kunstenaar Jan De Maesschalck (bekend omwille van zijn schilderijen waarin boeken en meisjes steeds een vooraanstaande rol spelen) zal die avond een aantal portretten tonen van schrijvers.


DIRK DRAULANS
Dirk Draulans (°1956) is van opleiding bioloog (meer bepaald zoöloog), maar is beroepshalve journalist en auteur. In 1988 werd hij wetenschappelijk redacteur van het tijdschrift Knack.
Hij schreef ook een aantal romans (o.a. Paarse dijen). Verder was hij oorlogsverslaggever in o.a. Centraal-Afrika, het Midden-Oosten en Bosnië.
In 2005 en 2006 was hij wekelijks te zien in De Laatste Show met zijn rubriek Applaus voor de natuur.
In het najaar van 2007 pakt hij uit met een nieuw boek: Dagboek voor mijn dochter. Het wordt ongetwijfeld een biologisch dagboek van een trotse vader.


GERRIT KOMRIJ

Gerrit Komrij werd geboren te Winterswijk op 30 maart 1944. Hij beoefende zowat alle literaire genres (romans, poëzie, essays, toneel, kritieken…) en is dus een letterkundige duizendpoot. Hij heeft een indrukwekkende bibliografie en elk jaar komen daar nog een aantal titels bij.
In 1984 emigreerde hij naar Vila Pouca de Beira in Portugal, maar hij vertoeft nog zeer regelmatig in de Lage Landen.
Zo ook in Harelbeke, op de vierde editie van Letterkoorts.
Komrij staat bekend als een gerenommeerd en ongenadig polemist. Hij schrijft essays, romans, verhalen en poëzie. Komrij is ook een groot boekenliefhebber en hij schreef dan ook talrijke essays over bibliofilie.
Verleden jaar verscheen van hem het boek Kakafonie, een lyrische bloemlezing met stront als uitgangspunt. Voorjaar 2007 verscheen Perplexicon, een bloemlezing uit de nonsensliteratuur.
In het voorjaar van 2008 verschijnt een nieuwe roman, De tempel van Diana, een roman over de liefde voor boeken en tot wat dat kan leiden.



FRIEDL’ LESAGE
Friedl’ Lesage (°1970) is een radio- en televisiepresentatrice. Ze studeerde woordkunst aan het Koninklijk Vlaams Muziekconservatorium van Antwerpen. Door een stage kwam ze bij de radio terecht. Ze presenteerde een korte tijd op Radio 2, vervolgens drie jaar op Studio Brussel en thans is ze al een tijdlang verbonden aan Radio 1. Ze presenteerde er o.a. het middagprogramma De Nieuwe Wereld. Sinds 29 augustus 2005 presenteert ze het ochtendprogramma Het beste moet nog komen.
Friedl’ Lesage interviewt op Letterkoorts 2007 Bart Plouvier en Gerrit Komrij.


LEO PLEYSIER
Leo Pleysier (°1945) is geboren en getogen in Rijkevorsel.
In een groot deel van zijn verhalend prozawerk onderzoekt hij zijn verhouding tot zijn geboortestreek en zijn familieleden. Climax binnen dat oeuvre is de roman Wit is altijd schoon (1989), waarin hij zijn spraakzame moeder na haar dood laat ‘voortratelen’. Het betekende zijn doorbraak bij het grote publiek.
De jongste jaren krijgt zijn oeuvre een andere wending. Het decorum wordt internationaal (Afrika, Zuid-Amerika). Dit voorjaar publiceerde hij De Latino’s, een roman over een echtpaar dat vol idealen naar Zuid-Amerika trekt om er aan ontwikkelingshulp te doen, maar geconfronteerd wordt met een dramatische gebeurtenis. Met alle gevolgen vandien.


BART PLOUVIER
Bart Plouvier kwam als 17-jarige in contact met het Antwerpse artiestenmilieu en de hippiebeweging en nestelde zich op het platteland in een leven vol dromen en illusies.
Na een aantal tegenslagen en mislukkingen ruilde hij het leven aan wal voor een leven op zee. Hij werkte vier jaar lang op een sleper die hem naar diverse hoeken van de wereld bracht. In die periode begon hij ook volop te schrijven, met de eigen levenswandel en de zee als belangrijkste inspiratiebronnen.
Hij debuteerde in 1987 met de verhalenbundel De maquette. In 1995 verscheen zijn eerste roman: Het gelag. Sindsdien gaat er geen jaar voorbij of hij publiceert wel een poëziebundel, een verhalenbundel of een roman. Voorjaar 2007 verscheen de dichtbundel Het land draagt de wind en in het najaar 2007 verschijnt de roman Dorpers.


GEERT SIX
Geert Six (°1965) is een sociaal geëngageerd theatermaker. Hij heeft Harelbeekse roots, maar heeft zich al een tijd in Kortrijk gevestigd.
Six is een artistieke duizendpoot, maar met een voorliefde voor theater.
Vandaag is Geert Six één van de drijvende krachten van het sociaal artistiek gezelschap De Unie der Zorgelozen uit Kortrijk. Het gezelschap presenteert vooral volks theater, maar ze werken even goed rondom fotografie, literatuur en video.
Tijdens de vierde editie van Letterkoorts zorgt hij voor de presentatie en de animatie.


JOHAN VANDENBROUCKE
Johan Vandenbroucke is freelance journalist met een passie voor boeken en literatuur. Zijn column Boekhouden (in de literaire bijlage van De Morgen) werd door velen graag gelezen. Hij schreef een verhalenbundel, Verzonnen vrouwen, stelde samen met Ann Meskens een bundel reisverhalen samen en schreef een biografie/bibliografie over Jeroen Brouwers.
Johan Vandenbroucke zal op Letterkoorts Dirk Draulans en Leo Pleysier interviewen.


PETER VANOOTEGHEM
Peter Vanooteghem is interieurarchitect en ontwerper van lichtobjecten.
Hij zal het podium voorzien van enkele opmerkelijke lichtvoorwerpen, waaronder de Lightbrary.

Praktisch

WANNEER
vrijdag 19 oktober 2007 vanaf 20u

WAAR
CC Het Spoor Harelbeke
Eilandstraat 2
8530 Harelbeke

TICKETS
€ 10 / € 5 (CJP – studenten)
€ 7,5 (houder lidkaart Bib in de regio)
De Kortrijkse Cultuurwinkel
Schouwburgplein 14
8500 Kortrijk
056/23 98 55
online via www.uitinregiokortrijk.be

0 reacties:

Een reactie posten