Stephan Vanfleteren: Belgicum

Belgicum is een uniek fotoproject over ons land van Stephan Vanfleteren (Kortrijk, 1969). Als vijfvoudig winnaar van een World Press Photo Award werkte hij vooral als freelancefotograaf, o.a. voor de weekendbijlagen van De Morgen. Veel van zijn foto’s werden gepubliceerd in De Volkskrant, Le Monde, The Guardian en Die Zeit.

Meer dan vijftien jaar lang doorkruiste hij België op zoek naar mensen in de marge van de samenleving. Met als resultaat een subjectief maar veelzijdig portret van België. Zijn werk is een liefdesverklaring aan zijn vaderland: “België is een unicum. Een land met littekens, zonder uitgesproken identiteit, maar met de melancholische ziel van een 177 jaar oude natie. Ik ben belgicist noch flamingant, maar ik ben gehecht aan deze lap grond, aan de schoonheid van dat alles, de warmte van de mensen.

Het boek blijkt een schot in de roos, want na amper drie maanden op de markt, is het al aan zijn derde druk toe. Ook de tentoonstelling is zo populair dat de sluitingsdatum werd uitgesteld tot februari 2008.

Belgicum is beklijvend en ronduit schitterend. Een aanrader voor iedereen die geïnteresseerd is in fotografie en in mensen!

De tentoonstelling "Belgicum" loopt nog tot februari 2008 in het FotoMuseum (Antwerpen)

0 reacties:

Een reactie posten