Winnaars literaire prijzen: een overzicht

De Koninklijke Vlaamse Academie van België voor Wetenschappen en Kunsten (KVAB) heeft de Gouden Penning uitgereikt aan René Jacobs. Deze onderscheiding wordt jaarlijks toegekend aan een "persoonlijkheid die voor het brede publiek een belangrijke bijdrage heeft geleverd voor de aanmoediging, beoefening en verspreiding van de wetenschap en van de kunst". René Jacobs heeft wereldfaam verworven en wordt vooral in het buitenland geprezen als dirigent van barokopera's. Hij is de tiende laureaat in de geschiedenis van de Gouden Penning van de KVAB. Ondermeer Roger Raveel, dr. Paul Janssen en Karel Van Miert gingen hem voor.

De Wablieft-prijs 2007 is voor Yamilla Idrissi. In haar boek Kif-Kif, geschreven samen met journaliste Tessa Vermeiren, beschrijft ze haar strijd om zich integreren in onze samenleving. De Wablieft-prijs is een "prijs voor klare taal" die de redactie van de krant Wablieft sinds 1997 jaarlijks uitreikt aan Vlaamse mediafiguren, politici of verenigingen die zich inspannen voor een helder en eenvoudig taalgebruik.

De P.C. Hooftprijs 2008 werd toegekend aan prof. dr. Abram de Swaan (65). Traditiegetrouw wordt de prijs, een bedrag van 60000 EUR, pas uitgereikt op 22 mei 2008, één dag na de sterfdag van dichter P.C. Hooft (1581-1647). Deze literaire oeuvreprijs wordt afwisselend toegekend voor proza, essays en poëzie. En volgens de jury heeft Abram de Swaan een indrukwekkend oeuvre met bijzondere literaire kwaliteiten op zijn naam staan. Deze Nederlandse schrijver en socioloog is emeritus hoogleraar aan de universiteit van Amsterdam en vooral bekend van zijn columns en essays in NRC Handelsblad.

Kim Duchateau is de winnaar van de belangrijkste Vlaamse stripprijs, de Bronzen Adhemar 2007. Deze tweejaarlijkse onderscheiding werd tijdens het stripfestival in Turnhout uitgereikt aan de meest inventieve en productieve Vlaamse stripmaker van het moment. Kim Duchateau is vooral bekend van zijn cartoons in De Morgen, Knack, NRC Handelsblad en de stripreeks Ester Verkest in P-Magazine.

0 reacties:

Een reactie posten