Bob den Uyl prijs 2008

'Binnen is het donker, buiten is het licht - Het dagelijks leven in een dorp in Malawi' is het beste journalistieke/literaire reisboek van het voorbije jaar geworden.
Fotograaf Jan Banning en journalist Dick Wittenberg winnen hiermee dan ook de VPRO Bob den Uyl Prijs 2008. Gisteravond mochten ze uit handen van de jury 5000 EUR in ontvangst nemen samen met een door Berenice Witsen Elias ontworpen plastiek.

Jan Banning en Dick Wittenberg wilden met hun boek een kroniek van de armoede maken. In Dickisoni, een gehucht in het Afrikaanse Malawi, spraken ze met alle bewoners en legden hun leven vast op prachtige, sobere foto's en in korte maar treffende teksten. 'De armoede in Afrika is nog nooit zo dicht op je huid gekomen', aldus de jury.

De uitreiking van de Bob den Uyl Prijs vond dit jaar voor de vijfde keer plaats. Andere genomineerden uit de shortlist waren Eefje Blankevoort (Stiekem kan hier alles), Jolanda Linschooten (Poollicht), Olaf Tempelman (Roemeense lente), Nell Westerlaken (Het paviljoen van meneer Mofid) en Frank Westerman (Ararat).
In de longlist waren ook twee Vlamingen genomineerd, Chris Destoop (Het complot van België) en Geert van Istendael (Mijn Duitsland), maar zij haalden dus net niet de shortlist.

0 reacties:

Een reactie posten