Germain Derycke: Vergeten Kampioen

Voor wie het nog niet wist, Stijn Devolder (Kortrijk, 1979) won gisteren de 92e editie van de Ronde van Vlaanderen. Een onvergetelijke en bijzondere prestatie, waardoor hij één van de 65 Belgische winnaars wordt die deze wielerklassieker op hun palmares heeft staan.

In 1958 was het Bellegemnaar Germain Derycke (1929-1978) die als eerste de eindmeet haalde. De zege behalen van Vlaanderens Mooiste is echter absoluut geen garantie op eeuwige roem want zo'n vijftig jaar later is deze toprenner spijtig genoeg zo'n beetje uit ons collectieve geheugen verdwenen.

Dit was voor historicus en wielerjournalist Frederik Baekelandt meteen een aanleiding om Germain 'Mentie' Derycke opnieuw in de belangstelling te plaatsen. Vooral dankzij heel wat getuigenissen slaagde hij erin om de mooiste herinneringen en anekdotes te vergaren en in zijn boek terug tot leven te roepen.

Germain Derycke, vergeten kampioen is een onthullende biografie geworden, over een 'klasbak' die ooit Parijs-Roubaix ('53) of de Waalse Pijl ('54) won, over de wielersport uit die tijd, maar vooral over de verrassend eenvoudige mens achter de 'TGV van Bellegem'.

0 reacties:

Een reactie posten