Podcast: de avonturen van Olivier B. Bommel

In de jaren '20 werden luisterspelen dé ontspanning bij uitstek voor jong en oud. Het hele gezin verzamelde zich toen tijdens de uitzendingen steevast rond hun radio, om toch maar niets te missen van al die spannende avonturen. (Dat zo'n hoorspel ook grote invloed kon hebben op mensen werd duidelijk nadat Orson Welles in 1938 'War of the Worlds' uitzond. Velen dachten toen echt dat marsmannetjes de aarde hadden veroverd.)

De komst van televisie en andere media zorgde er echter voor dat luisterspelen steeds minder populair werden. Tegenwoordig merkt men dat 'audio drama' weer razend populair wordt, net zoals luisterboeken helemaal in zijn. Het spreekt vanzelf dat de nieuwere hoorspelen ietwat geëvolueerd zijn, zowel de verhaallijnen als de muziek zijn een stuk moderner geworden.

Een mooie illustratie hiervan is zeker en vast de Nederlandse hoorspelserie Bommel, gebaseerd op de verhalen van Marten Toonder en bewerkt door Peter te Nuyl. Op de Nederlandse Omroep luisteren dagelijks zo'n 100 000 mensen naar de avonturen van Olivier B. Bommel en Tom Poes. Het plan is dan ook om alle 440 afleveringen in ruim twee jaar tijd uit te zenden.
Aan de Bommel-hoorspelen werken heel wat bekende (Nederlandse) acteurs mee: Mark Rietman verleent zijn stem aan Heer Bommel, Jacob Derwig vertolkt Tom Poes en Krijn ter Braak speelt huisbediende Joost.

Het zijn zeker niet alleen nostalgici die graag naar de hoorspelserie luisteren, ook heel wat jonge mensen genieten ervan. Alle afleveringen zijn immers via podcast te downloaden, om nadien te kunnen beluisteren op een mp3-speler of op computer!

Meer info op www.hoorspelbommel.nl, waar alle reeds uitgezonden en lopende avonturen (opnieuw) te beluisteren zijn!

(illustratie Marten Toonder)

0 reacties:

Een reactie posten