Jules Coussens, geboren dwarsligger

"Om het eufemistisch uit te drukken: Jules Coussens had geen gemakkelijk karakter. Als er iets in zijn weg lag, dan moest het weg. Je was ofwel voor hem ofwel tegen hem. Een tussenweg was niet mogelijk. Hij was een geboren dwarsligger, een temperamentvolle man, een vechter, schrander van geest,
wilskrachtig van aard, dominant en zeer zelfbewust, om niet te zeggen ijdel."
Uit: Jules Coussens, geboren dwarsligger
In zijn nieuwste politieke biografie belicht Pieter Jan Verstraete het leven en werk van deze markante figuur. Hij had trouwens als eerste historicus toegang tot het nog nooit eerder geraadpleegde archief van Coussens. Het boek bevat dan ook heel wat uniek en onuitgegeven fotomateriaal.

Zonder twijfel was Jules Coussens (1898-1978) de meest kleurrijke en in het oog lopende Kortrijkse politicus van de voorbije 20e eeuw. De gewezen Kortrijkse burgemeester genoot immers vooral bekendheid door z'n eigengereid optreden en de talloze conflicten met menig partijgenoot en schepen. 'Waar Coussens kwam, was er steeds vuurwerk', hoorde men geregeld zeggen.
Jules Coussens was politiek actief van de jaren '30 tot '70: ACW-secretaris, provincieraadslid, ACW-volksvertegenwoordiger, burgemeester van Kortrijk, .... Ook groeiden onder zijn leiding de Nationale Guldensporenfeesten in juli 1952 uit tot een succesrijk evenement met nationale uitstraling.

Jules Coussens, geboren dwarsligger is een interessant boek voor al wie belang stelt in Kortrijk en haar geschiedenis!

Ook kan u in het Erfgoedhuis nog tot 28 september een tentoonstelling bekijken die het verhaal van Coussens vertelt in de bredere context van het Kortrijk van de jaren '50. Hierover meer informatie op http://www.erfgoedcelkortrijk.be/.

0 reacties:

Een reactie posten