Arthur Japin wint NS Publieksprijs 2008

Arthur JapinDe NS Publieksprijs is de enige Nederlandse boekenprijs waarbij de 'gewone lezer' het laatste woord heeft. Een professionele jury van boekwinkels, bibliotheken en uitgevers stelt wel eerst een shortlist samen van 6 - oorspronkelijk Nederlandstalige - romans. Daarna kan er door iedereen gestemd worden.

Gisteren werd de NS Publieksprijs 2008 toegekend aan de Nederlandse auteur Arthur Japin (Haarlem, 1956) voor zijn roman De overgave.
Volgens initiatiefnemer CPNB brachten in totaal 47 724 lezers hun stem uit. Daarvan stemde maar liefst 25% voor deze winnende bestseller.

Texas 1836 – een groep jonge Comanche-indianen overvalt het fort van de pioniersfamilie Parker. Granny, de moeder van het gezin, moet toezien hoe haar kinderen en kleinkinderen worden ontvoerd. De vrouw overleeft het ondraaglijke op pure wilskracht. Veertig jaar later krijgt de dan hoogbejaarde Granny, bezoek van Quanah, de aanvoerder van de door haar zo gehate Comanche. Hij is op weg om zich over te geven en zijn verslagen volk voor altijd in het reservaat te leiden. Hiermee wordt, na bijna vierhonderd jaar, de onderwerping van de oorspronkelijke bewoners van Amerika een feit. Arthur Japin wint hiermee het mooie geldbedrag van 7500 EUR en een NS treinabonnement 1e klas ter waarde van 5349 EUR, evenals een prachtige sculptuur van Jeroen Henneman.
Deze prijzen werden hem gisteren overhandigd door de Amerikaanse Consul-Generaal Marjorie A. Ames. In haar toespraak roemde ze Japin "om zijn pakkende weergave van een belangrijke periode in de Noord-Amerikaanse geschiedenis".

Voor deze 22e editie waren ook genomineerd: Kader Abdolah - (De boodschapper, De Koran), Pim van Lommel (Eindeloos bewustzijn), Maria Mosterd (Echte mannen eten geen kaas), Simone van der Vlugt (Blauw water) en Leon de Winter (Het recht op terugkeer).

Eerdere prijswinnaars van deze literaire prijs zijn Joris Luyendijk (Het zijn net mensen), Hella S. Haasse (Heren van de thee), Adriaan van Dis (Indische duinen), Geert Mak (In Europa, De eeuw van mijn vader), enz.

Meer info op www.nspublieksprijs.nl en www.cpnb.nl/index2.html

0 reacties:

Een reactie posten