Bibliotheekweek 2008: Zondag 12 oktober - Stefan Hertmans in Het Penhuis

Op zondag 12 oktober is Stefan Hertmans te gast in Het Penhuis in de Oranjerie van het Kortrijkse Broelmuseum.

Stefan Hertmans
is een van de meest markante en veelzijdige literaire persoonlijkheden van zijn generatie. Meest recent publiceerde hij de dichtbundel Kaneelvingers (2005), zijn verzamelde gedichten ‘Muziek voor de overtocht, Gedichten 1975-2005 en Het zwijgen van de tragedie (2007).
Binnenkort verschijnt zijn nieuwe roman: Het verborgen weefsel.

Zijn werk werd in verschillende genres genomineerd en bekroond met belangrijke literaire prijzen. De meest prestigieuze waren de Multatuliprijs, de Bordewijkprijs, de Driejaarlijkse Prijs voor Poëzie van de Vlaamse Gemeenschap. Dit jaar nog voegde hij er de vijfjaarlijkse Essayprijs van de Kon. Academie voor Nederlandse Taal- en Letterkunde aan toe. (zie ook www.stefanhertmans.be)

Carlos Alleene (°1951), fungeert als gastheer en was jarenlang als literair criticus en mediajournalist actief. Hij publiceerde bijdragen in Elseviers – Magazine, Teek en andere tijdschriften. Hij leidde jarenlang de culturele rubriek van het magazine Spectator.

De foto's van de vele bibliotheekactiviteiten gedurende de bibliotheekweek vindt u zoals steeds op onze Flickr fotopagina.

Stefan Hertmans - Oranjerie Broelmuseum - 10u30 - gratis

Meer info: website Stefan Hermans, Literair Gent

3 opmerkingen:

  1. Beste Jürgen,

    Proficiat met uw initiatief om Stefan Hertmans uit te nodigen. Zelf lees ik zijn oeuvre reeds jaren en volg het ook op voor Literair Gent (zie url: www.literair.gent.be).

    Bij de aankondiging van de gast doet het mij ook genoegen de tekst die ik voor Literair Gent schreef gedeeltelijk terug te vinden.

    De zinnen "Zijn oeuvre getuigt van een omvangrijke cultuur - historische belangstelling en kennis: literatuur, klassieke mythologie, filosofie, beeldende kunst, film, dans en diverse muziekgenres.
    Zijn werk, dat critici aanvankelijk moeilijk, "intellectualistisch" of "postmodern" noemden, evolueerde naar een meer ironische, toegankelijke en veelzijdige inhoud en vorm."

    en

    "Met zijn roman Naar Merelbeke (1994) werd hij bekend bij het grote publiek.
    In 2004 verscheen Harder dan sneeuw, die de meeste critici als een thriller beschouwden maar die door de auteur zelf – in een uitgebreide reactie op zijn webstek – “een existentiële roman in het tijdperk van internet en terrorisme” genoemd werd."

    zijn volgens mij letterlijk overgenomen.

    Graag had ik dan ook dat u in de toekomst de bron "Literair Gent" vermeldt.
    Ik maak zelf deel uit van de redactie. Als u op "disclaimer" klikt, merkt u dat gehele of gedeeltelijke reproductie eigenlijk schriftelijk moet aangevraagd worden.

    Bovendien verbindt u geïnteresseerden, door het vermelden van de bron, meteen naar meer info over Hertmans.
    Ik kan u ook melden dat er binnenkort een update verschijnt van mijn onbezoldigde hand. Jawel, Literair Gent draait met vrijwilligers.

    Er is ook onze onvolprezen Focus-rubriek die verwijst naar de uitreiking van de Essayprijs van de KANTL in Gent op 15 oktober
    2008.

    Vriendelijke groeten,

    Joël

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Beste Joël,

    De promotietekst uit dit blogbericht namen wij over van de weblog van de organisatoren van het intiatief: Het Penhuis op http://hetpenhuis.blogspot.com. Dit in de overtuiging natuurlijk dat die geschreven werd door de auteur van de blogpost in kwestie.

    Hierbij uiteraard een welgemeende "mea culpa"! De auteur van de bewuste blogpost op de webblog Het Penhuis brengen wij hiervan ook op de hoogte.

    We letten er overigens steeds op om altijd gebruikt bronmateriaal te vermelden bij onze "kleine lettertjes" ofwel steeds originele teksten te schrijven voor deze blog. Dit is op beide blogs echter niet gebeurd.

    Uw originele tekst hebben wij inmiddels verwijderd en ook een duidelijke "Meer info" link geplaatst naar het bekende Literair Gent!

    mvg

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Klasse, Jürgen, om zo vlug en op die manier te reageren en meteen ook de bibliotheekblogspot aan te passen.

    De link naar Literair Gent werkt maar ik stel vast dat de link naar de vernieuwde website van Stefan Hertmans niet werkt. Dus nog even checken en aanpassen.

    Ik neem dit in elk geval als positieve ervaring naar de volgende redactievergadering van Literair Gent.

    Nog een aangename bibliotheekweek en een boeiende bibliotheekwerking verder.

    Vriendelijke groeten,

    Joël

    BeantwoordenVerwijderen