Jan Aelberts wint De Brandende Pen 2009

copyright Jan AelbertsDe Brandende Pen 2009, de prijs voor het beste Nederlandstalige kortverhaal, werd gisteren in Utrecht uitgereikt aan Vlaming Jan Aelberts (Genk, 1985). Basje Boer (De plaatjes aan mijn muur) en Noud Hovius (Passage) kregen elk een eervolle vermelding.
Als winnaar mag Jan Aelberts de 'masterclass literair debuteren' in Amsterdam volgen, een workshop van literair agent Paul Sebes waarvoor jaarlijks slechts een tiental schrijvers in aanmerking komen.

Zijn kortverhaal 'Misschien bestaan we' werd door de jury gekozen uit meer dan 400 inzendingen omwille van de 'lekkere zinnen en een goede vertellerstem'.
"Het is een literair verhaal, in de goede zin van het woord. Een verhaal waarbij de auteur buiten het materiaal stond, de toon van een dagboek wist te ontwijken en zijn personages met oprechte interesse tegemoet leek te treden. Een verhaal over vriendschap. Over de zelfkant van het stadsleven. Een eigentijdse Trainspotting met uppers, downers en alles ertussenin. Een verhaal over ellende zonder weerga, een verhaal over Vlaanderen en zijn akkers.", lezen we in het juryrapport.

Het Nederlandse literaire tijdschrift Lava reikt sinds 2006 jaarlijks deze Brandende Pen uit, om zo het genre van het kortverhaal onder de aandacht te brengen én om onbekend talent te steunen.
Eerdere winnaars waren Martin Pieterse (Lycoptera) en de Vlaamse theatermaker, schrijver en komiek Joost Vandecasteele (Nooit meer vrede).

Meer info via www.lavaliterair.nl en www.aelberts.be

0 reacties:

Een reactie posten