'Bissegem: Mijn postkaartenverzameling' van Philippe Verschaete

Zoek het boek in de bibcatalogusAuteur en cafébaas Philippe Verschaete is gepassioneerd door zijn geboortedorp en schreef met Bissegem: mijn postkaartenverzameling een tweede boek over Bissegem.
Eerder publiceerde hij al het boek Bissegem 100 jaar Brandweer: van klokkengelui tot biepergebiep, een kroniek over het honderdjarig bestaan van het Bissegemse brandweerkorps.

In de eerste plaats is mijn postkaartenverzameling een kijkboek, dankzij het uitgebreide postkaartenarchief van de auteur zelf. Maar door ook tal van postkaarten, oude foto's en waardevolle documenten van andere verzamelaars te gebruiken is het veeleer een heemkundig fotoarchief geworden van Bissegem en haar geschiedenis.

Alle 163 unieke postkaarten hebben elk hun eigen verhaal dat in het boek tot in de kleinste details wordt besproken: de dorpsgeschiedenis, huizen en gebouwen, herbergen en handelszaken, bekende dorpsfiguren en families, ... Dit alles aangevuld met getuigenissen, pittige anekdotes en de leuke tekstjes die vaak te vinden waren op de achterzijde van de postkaarten.

Tijdens zijn speurtocht kwam Philippe Verschaete volgend gedicht op het spoor, geschreven door Vlaanderens grootste dichter Guido Gezelle:


Bisseghem

Hoe need'rig dorp, hoe kleen de plek,
hoe ingekort van landsbestrek,
al ware 't van de wereldmacht
schier ongekend en niets geacht.

Daar waakt een oog op, onvermoeid
die 't al bestiert dat leeft en groeit
zoo ligt er langs den Leieboord
een need'rig dorp, bij Kortrijks poort,
dat Bisseghem voor name draagt
en Sint Omaars patroonschap draagt.

Fragment van Guido Gezelle, 1894

Meer info over de auteur en zijn werk vindt u terug via www.deneerbeek.be

(bron: tekst omslag )

0 reacties:

Een reactie posten