Opzij-literatuurprijs voor Doeschka Meijsing

De Nederlandse romanschrijfster Doeschka Meijsing (Eindhoven, 1947) won met haar roman Over de Liefde de Opzij Literatuurprijs, een initiatief van het gelijknamige Nederlandse vrouwentijdschrift.

Sinds 1979 reikt Opzij jaarlijks deze literaire prijs uit aan een schrijfster of essayiste die de vrouwenemancipatie ondersteunt of die via haar werk een geheel eigen visie uitdraagt op de rol van vrouwen in de maatschappij.

Doeschka Meijsing won met hetzelfde boek eerder al de AKO Literatuurprijs 2008 én de Ferdinand Bordewijkprijs.
Zelf verbaast het haar dat ze gewonnen heeft: "Anna Enquist heeft een even prachtig boek geschreven, zo niet mooier dan het mijne."

In Over de liefde wordt hoofdpersoon Pip door haar vriendin Jula verlaten: haar derde lange liefdesrelatie is stukgelopen, zonder dat zij een idee heeft waardoor, door wie of waarom. Voor de zoveelste keer in haar leven is zij alleen, in de steek gelaten, op de rand van een depressie. Dan overkomt haar een ernstig ongeluk, waaraan ze een gaatje in haar geheugen overhoudt: hoe gebeurde dat ongeluk? De zoektocht naar wat de hersenen voor haar versluierd willen houden, leidt haar terug naar haar jeugd, toen ze voor de allereerste keer verliefd was...

Meer info via www.opzij.nl

0 reacties:

Een reactie posten