'Man Booker International Prize 2009' voor Alice Munro

Vandaag werd Alice Munro (°1931, Canada) uitgeroepen tot winnares van de Man Booker International Prize 2009.
Het oeuvre van de 77-jarige schrijfster kon de jury het meest bekoren, ondanks de 'concurrentie' van andere internationaal bekende auteurs als Mario vargas Llosa, VS Naipaul, Peter Carey en James Kelman.

Alice Munro schrijft vooral kortverhalen en novelles over het 'sobere en rustige kleinsteedse leven'. Zo debuteerde ze in 1968 met de kortverhalenbundel 'Dance of the happy shades'. Daarnaast schreef ze talloze verhalen voor The New Yorker, The Atlantic Monthly, The Paris Review, ... Tijdens haar carrière won ze ook heel wat prijzen, waaronder de Governor General's Literary Award (zowat de belangrijste literaire prijs in Canada) en de W.H. Smith Award (1995).

Alice Munro is vooral bekend om haar novelles, maar zij brengt evenveel diepte, wijsheid en precisie in elk van haar werken dan vele schrijvers in hun gehele leven. Alice Munro lezen, dat is telkens iets te weten komen waarvan je tevoren geen enkel idee had', aldus de jury.
De Man Booker International Prize wordt sinds 2005 tweejaarlijks uitgereikt aan een internationale fictieauteur, als bekroning voor diens ganse oeuvre. Na Ismail Kadare (2005) en Chinua Achebe (2007) is Alice Munro is dus de derde schrijfster die deze prestigieuze literatuurprijs wint én daarmee ook het mooie geldbedrag van maar liefst 60 000 pond (ca. 68 000 EUR).

Alice MunroVia onze bibcatalogus vind je alvast volgende boeken terug van Alice Munro:
  • Het uitzicht vanaf Castle Rock (2008)
  • Weg van haar (2008)
  • Stilte (2005)
  • Liefde slaapt nooit: verhalen (2003)
  • De liefde van een goede vrouw (2000)
  • Vriendin van mijn jeugd (1991)


Meer info via www.themanbookerprize.com

0 reacties:

Een reactie posten