Eerste druk Ulysses verkocht voor recordbedrag


(Copyright (c) foto: Martin Argles/The Guardian)

Een zeldzame eerste druk van het boek Ulysses van auteur James Joyce werd op de Antiquarian Book Fair in Londen verkocht aan een privéverzamelaar voor een recordbedrag van 275.000 pond (€315.157), het hoogste bedrag ooit voor een 20e eeuwse eerste druk. Het boek is n°45 uit een reeks van 100 door James Joyce gesigneerde exemplaren en is gedrukt op Nederlands, handgeschept papier.

In de jaren twintig van de vorige eeuw werd het exemplaar gekocht door mevrouw Hewitt Morgan in de in die tijd beruchte boekhandel Sunwise Turn in Manhattan en het werd nadien generatie na generatie onbeschadigd doorgegeven, bewaard in de originele doos.

Toen Ulysses in 1922 werd gepubliceerd, zorgde het meteen voor grote controverse door de expliciete referenties aan seks. Een recensent uit die tijd schreef: "het (boek) lijkt geschreven te zijn door een geperverteerde gek die gespecialiseerd is in toiletliteratuur". Het boek werd langdurig verboden in onder meer de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk en de Ierse Republiek. Tegenwoordig wordt Ulysses, samen met het gedicht The Waste Land van T.S. Eliot, aanzien als de belangrijkste exponent van de modernistische literatuur.

De meest pikante passages van het boek bevinden zich overigens aan het eind van het boek en het is juist dit gedeelte van de zeldzame eerste druk dat werd opengesneden en gelezen.

(via: The Guardian)

0 reacties:

Een reactie posten