Pierre-Joseph Redouté : bloemenschilder

De Luikse Universiteit bezit sinds 1817 een buitengewoon artistiek ergoed: schetsen, prenten, oude en hedendaagse schilderijen, Afrikaanse objecten, foto's, beeldhouwwerken, ... Vandaag de dag nog wordt het patrimonium uitgebreid met diverse aankopen en geschenken.

De laatste jaren is er een groeiende en terechte belangstelling voor het werk van Pierre-Joseph Redouté (1759-1840). Als botanicus en artiest verenigt hij een perfect technisch meesterschap met een nauwgezet oog voor detail. In zijn tijdloze werken staat de afbeelding van bloemen centraal, waarbij de schilder geen aandacht schenkt aan het decor en streeft naar een reële soberheid.

De Collections artistiques de l'Université de Liège heeft ongeveer 150 werken van Redouté in haar bezit. In het kader van de tentoonstelling "Pierre Joseph Redouté, bloemenschilder" werd het rijke oeuvre van deze kunstenaar geïllustreerd aan de hand van een selectie van een veertigtal originele prenten.
Dit culturele evenement werd georganiseerd naar aanleiding van de 50e verjaardag van de Internationale Rozentuin van de provincie West-Vlaanderen. De roos stond dan ook centraal in de tentoonstelling in het Kortrijkse Erfgoedhuis van 18 juni tot 12 juli 2009.

(bron: tekst inleiding)

Wat is de Kortrijkse Reeks ?
In 1967 werd gestart met de uitbouw van een “Kortrijkse Reeks”. Een verzameling van gedrukte en audiovisuele materialen die Kortrijk en Kortrijkse auteurs als thema hebben. De Kortrijkse reeks wordt voortdurend aangevuld met nieuw materiaal.

0 reacties:

Een reactie posten