In memoriam: Les Paul

© http://www.lespaulonline.com/pictures.htmlLes Paul is vandaag op 94-jarige leeftijd overleden aan de gevolgen van een longontsteking in het ziekenhuis White Plains in New York.
De Amerikaanse gitaarlegende brak door in de jaren '40 als muzikant en samen met zijn vrouw Mary Ford scoorde hij hits als How high the moon, Mockin' Bird Hill en Vaya con dios.

Gedurende zijn ganse carrière speelde hij ook met muziekgrootheden als Bing Crosby, Nat King Cole en Frank Sinatra. Les Paul ontving meerdere Grammy Awards en andere onderscheidingen.

Eind de jaren 30 ontwikkelde Les Paul zijn eigen instrument, om in de jaren '50 in zee te gaan met gitaarproducent Gibson voor de productie van zijn ontwerp. Hij was een van de eersten die een elektrische gitaar met een massieve klankkast bouwde. Les Paul was ook baanbrekend als opnametechnieker door de zogenaamde meersporen-opnametechniek (sound on sound recording) te ontwikkelen.

Vandaag de dag is de Gibson Les Paul-gitaar nog steeds een goedverkopend instrument en één van de iconen van de rockmuziek. Heel wat jazz-, metal-, pop- en bluesmuzikanten als Eric Clapton, Ted Nugent en Keith Richards zijn dan ook enorme fans van de Les Paul-gitaar.








Meer info via www.lespaulonline.com

0 reacties:

Een reactie posten