Marten Toonderprijs 2009 voor Jan Kruis

Zelfportret Jan Kruis - © Jan Kruis

Afgelopen weekend heeft Jan Kruis de allereerste Marten Toonderprijs gewonnen. Hiermee wordt het oeuvre van de Nederlandse stripauteur erkend als een bijzondere bijdrage aan het Nederlandse beeldverhaal én daarmee ook aan het Nederlands erfgoed.

Jan Kruis (Rotterdam, 1933) mag zijn prijs, een bedrag van 25 000 EUR, volgend jaar in ontvangst nemen in het Groningse Stripmuseum.

Deze stripprijs, vernoemd naar de bekende Tom Poes-tekenaar, werd in het leven geroepen door het Fonds BKVB, op vraag van de Nederlandse stripwereld zelf. Zij vonden dat de mogelijheden voor striptekenaars in Nederland te onbekend en te onbeperkt waren en wilden via een 'grote' strippprijs extra aandacht vestigen op hun strips.

Jan Kruis is vooral gekend van Jan, Jans en de Kinderen, een stripreeks die voor het eerst in het weekblad Libelle verscheen en waarvan er intussen 27 albums gepubliceerd werden met 1191 afleveringen. Als grote bewonderaar van Marten Toonder werkte Jan Kruis in het verleden trouwens nog voor de Toonder Studio's.

0 reacties:

Een reactie posten