Uitgever van het jaar 2009

Afgelopen weekend werd Jean Christophe Boele van Hensbroek, directeur van uitgeverij Lemniscaat, uitgeroepen tot Uitgever van het jaar 2009.
De Middelburgse boekhandel De Drukkery werd verkozen tot Beste Boekhandel van het Jaar.

Deze verkiezing, een initiatief van het Nederlandse Boekblad, werd dit jaar voor het eerst georganiseerd. De bedoeling was te zoeken naar een uitgever "met een goed en goedlopend fonds, met brede ervaring in het vak, oog voor continuïteit en cultuur, een karakteristieke persoonlijkheid en iemand die respect afdwingt bij zijn/haar collega's en als voorbeeld geldt voor andere uitgevers."
"We hebben gemeend dat de prijs moet gaan naar een uitgever die in het afgelopen jaar iets heeft gedaan wat anderen niet deden. Met name: "Als kleine zelfstandige als eerste openlijk opstaan tegen Bol.com en BGN. [...] Veel nummer één noteringen in de bestsellerslijsten is heel mooi - maar leidt niet automatisch tot een nominatie. We vonden ook dat de prijs wel een beetje, maar niet alléén een oeuvreprijs moest zijn."
Uit het juryverslag

Andere genomineerden op de shortlist waren Eva Cossée (Cossee), Chris Herschdorfer (Ambo/Anthos), Joost Nijsen (Podium) en Mai Spijkers (Prometheus/Bert Bakker).
Behalve een longlist van 15 uitgevers die door de jury van Boekblad werd opgesteld, konden ook een aantal mensen uit het veld hun eigen favorieten nomineren. Zo haalde ook Marita Vermeulen (De Eenhoorn) als enige Vlaamse kandidate de longlist.

Meer info via www.boekblad.nl

0 reacties:

Een reactie posten