donderdag 30 april 2009

Instructiefilmpje 'Aanmelden bij Mijn Bibliotheek'

In onderstaand instructiefilmpje wordt heel eenvoudig uitgelegd hoe u zich best kan aanmelden bij 'Mijn bibliotheek' op de Kortrijkse bibcatalogus.

Via 'Mijn bibliotheek' vindt u een persoonlijk overzicht van alle ontleende materialen die u ook meteen online kan verlengen. Daarnaast kan u er uw eigen betaal- en uitleengeschiedenis bekijken, gepersonaliseerde bewaarlijsten aanmaken of materialen gaan reserveren.
Bovendien kan u er ook uw opinie kwijt over recent gelezen boeken of beluisterde muziekcd's!



woensdag 29 april 2009

Boterhammen in de bib: Ann Peuteman

Op maandag 11 mei gaat de volgende editie van Boterhammen in de bib door en dit voor de tweede maal met 'politiek beleg'.

An Peuteman is te gast in de Centrale Bibliotheek van Kortrijk en zij zal het hebben over 'De inzet van de verkiezingen'. Halfweg de campagne maken we een stand van zaken op. Welke partij zegt wat en wie of wat wordt het thema van deze verkiezingen?
Knack-journaliste Ann Peuteman en co-auteur van het boek 'Uitgesproken. Zeven gesprekken over politiek en engagement' blikt vooruit.

Boterhammen in de bib: Ann Peuteman - 11.05.2009 - 12u15 - Centrale bibliotheek, Leiestraat 30, Kortrijk - 5 EUR - i.s.m. Vorming Plus - Meer info: www.kortrijk.be/bibliotheek, www.vormingplusmiddenzuidwest.be

dinsdag 28 april 2009

VIDEO: elfhonderd meter gedicht in de Antwerpse Sint-Annatunnel

Deze maand werd in de Antwerpse Sint-Annatunnel een van de langste gedichten ter wereld onthuld. Het gedicht, van de hand van de Antwerpse stadsdichteres Joke van Leeuwen, is elfhonderd meter lang en werd ter gelegenheid van het artistieke festival Blok-Bloc geschreven.

Het gedicht bestaat uit één lange strofe die van de linker- naar de rechteroever loopt en terug. Het kan in twee richtingen gelezen worden. De belettering van het gedicht is met kleefolie op de witte tegels van de voetgangerstunnel onder de Schelde bevestigd. Het gedicht blijft er hangen tot 31 mei.

Blogger en bibliothecaris Patrick Vanhoucke (librarian.be) legde, al wandelend door de Sint-Annatunnel, het ganse gedicht vast op video (30min.):



Het gedicht kunt u integraal lezen op o.a. de website van de Gazet van Antwerpen.

(via: Youtube librararian.be, De Papieren Man)

Kleine Cervantesprijs 2009 voor Noëlla Elpers

In het kader van de Wereldboekendag werd onlangs ook voor de elfde keer op rij de Kleine Cervantes Jeugdliteratuurprijs 2009 uitgereikt.

Met haar boek !Dolores! werd de Vlaamse schrijfster Noëlla Elpers (Koersel, 1959) verkozen als uiteindelijke winnaar.
Eerder won ze met datzelfde boek ook al de Thea Beckmanprijs ('07) en de Boekenleeuw 2008.

De andere genomineerden op de shortlist waren:
  • Jan De Leeuw - Rode sneeuw
  • Daan Remmerts de Vries - Wie is Libby Skibner?
  • Kristien Dieltiens - Candide
  • Jan Simoen - Slecht
  • Katrien Vervaele - de adem van de godin
  • Tanneke Wigersa - Mijn laatste dag als genie
Deze jeugdliteratuurprijs wordt jaarlijks toegekend aan een auteur die zich specifiek richt tot jongeren tussen 12 en 14 jaar. Uit de shortlist kiezen verschillende Gentse scholen eerst hun favoriete boek uit, waarna de vertegenwoordigers van de deelnemende scholen de uiteindelijke winnaar kiezen.
Tijdens de prijsuitreiking zelf wordt ook altijd een toneelstuk gespeelt, gebaseerd op één van de boeken uit de shortlist.

De Kleine Cervantes is een project van WOCK (Werken aan Onderwijs, Cultuur en Kunst) samen met de Gentse openbare bib en de het speeltheater De Kopergietery.


Dolores is één van de kinderen van een boerenpachtersgezin dat in het 15e-eeuwse Spanje woont, in het dorpje Biar. Ze is echter niet zomaar een meisje, ze is een dwerg. Ook al is ze kleiner en onhandiger dan de anderen, toch is Dolores heel slim en pienter.
Daarom vindt de heer van het kasteel Dolores een goed speelkameraadje voor zijn eigen dochter. En zo komt Dolores op het kasteel wonen. Daar verdient ze haar kost en inwoning door gezelschapsmeisje en nar te zijn. Wanneer een aantal jaren later de koning komt logeren, koopt hij Dolores van haar vader om zijn sombere dochter Johanna op te vrolijken. Dolores verhuist dus naar het koninklijk paleis en maakt daar kennis met de gruwelen van de inquisitie die in die tijd begon...


Meer info via www.schoolenbibliotheek.be

maandag 27 april 2009

Nintendo Wii in de Kortrijkse bib!



Vanaf vandaag kan iedereen in de jeugdafdeling van de Centrale Bibliotheek van Kortrijk spelen op onze nieuwste aanwinst: de Nintendo Wii.

Het opvallendste en bekendste element aan de spelcomputer van Nintendo is de spelcontroller (de spelbediening die men in de hand heeft om spellen te besturen), de zgn. "Wii-mote". De "Wii-mote" is een controller die op het eerste gezicht doet denken aan een afstandsbediening van bijvoorbeeld een televisie. Hij dient in één hand vastgehouden te worden. Het vernieuwendste van de Wii-afstandsbediening is dat hij bewegings- én positiegevoelig is. Via verschillende sensoren wordt de stand van de Wii-afstandsbediening en de positie ten opzichte van een "sensorbar" bij de televisie gemeten.



De spelcomputer weet dus waar de controller zich bevindt en ook hoe die vastgehouden wordt (schuin of recht). Hiermee wordt het mogelijk om computerspellen niet alleen met de knoppen te besturen, maar ook en vooral met bewegingen van de controller. Zo is er een tennisspel, waarin je de controller beweegt als een tennisracket of een spel waarin je de controller als zwaard hanteert.

Om te spelen geeft u uw lidkaart of een identiteitsbewijs af aan de baliemedewerkers van de jeugdafdeling en krijgt u een Wii-mote en een spel naar keuze. De spellen zijn geschikt voor kinderen vanaf 3 jaar, worden enkel gespeeld in de jeugdafdeling en worden niet uitgeleend. Er kan gekozen worden uit de volgende spellen: Wii Sports, De Blob en Super Mario Galaxy. De spelbibliotheek zal in de toekomst nog worden uitgebreid met nieuwe titels.

vrijdag 24 april 2009

Miriam 'Crombé' Jacques schrijft dagboek

In Dagboek van een bedrogen vrouw schrijft Miriam Jacques de mediasoap rond haar scheiding definitief van zich af.

Haar breuk met Ignace Crombé werd maandenlang breed uitgesmeerd in de media en de 'boekskes' stonden elke week vol sappige artikels.
Maar ook Miriam zelf hield alle brieven, e-mails, gesprekken, sms'jes, interviews en haar overvolle agenda nauwkeurig bij.
Regelmatig vertrouwde ze haar verdriet, haar ervaringen en diepste gevoelens toe aan haar laptop. Haar dagboek was in die dagen haar beste vriend...

Stilaan raakt haar echtscheiding verwerkt en durft ze weer in een toekomst geloven. En door de publicatie van haar dagboek wil Miriam Jacques de échte waarheid met iedereen delen.

(bron: tekst omslag)


Wat is de Kortrijkse Reeks ?
In 1967 werd gestart met de uitbouw van een “Kortrijkse Reeks”. Een verzameling van gedrukte en audiovisuele materialen die Kortrijk en Kortrijkse auteurs als thema hebben.
De Kortrijkse reeks wordt voortdurend aangevuld met nieuw materiaal.

X Type: experimentele typografie

Letters... U komt ze overal tegen: u kan ze lezen, schrijven, typen, illustreren, ontwerpen, koken en opeten (!) en natuurlijk ook uitbeelden. Dit laatste bewijst Sean Fischer, student grafisch design aan de Seattle Central Community College, met zijn bijdrage aan de tentoonstelling "X Type: Experimental Typography":



(u zag: 3 danseressen, 1 piraat en 1 kat)

Andere sterke staaltjes van experimentele typografie vindt u op de blog Letterology van Jennifer Kennery.

(via: Letterology)

Meer info: letterology.com, www.seanfischer.com

donderdag 23 april 2009

23 april = Werelddag van het Boek!

Uit: De Druivelaar 2009Op de scheurkalender lezen we dat vandaag de naamdag van Sint-Joris wordt gevierd, patroonheilige van o.a. Catalonië (Spanje), landbouwers, ruiters, soldaten, toeristen, de scouts, ...
Die dag geven Catalaanse mannen traditiegetrouw zelfs een roos aan hun geliefde vrouwen, die hen op hun beurt dan weer een boek schenken.

En een aantal jaar geleden, in 1616 om precies te zijn, stierven op 'Sint-Joris dag' ook de wereldberoemde schrijvers Miguel de Cervantes (Don Quichot) en Shakespeare (Hamlet, Romeo & Julia).

Sinds 1995 zijn dit voor UNESCO allemaal redenen om 23 april uit te roepen tot een internationale feestdag voor het boek en het gedrukte woord, Wereldboekendag !

Samen met meer dan 100 landen besteedt men die dag aandacht aan het belang van boeken, het lezen, publiceren en beschermen van publicaties door middel van copyrights.



Meer info via www.worldbookday.com en www.unesco.org

Overzichtskaart van alle Vlaamse bibliotheken

Op de website www.bibliotheek.be kunt u sinds 2006 zoeken in meer dan 3.000.000 beschrijvingen uit de zes grootste bibliotheken in Vlaanderen (Antwerpen, Brugge, Brussel, Gent, Hasselt en Leuven). U kunt er ook gratis artikels uit de Mediargus persdatabank lezen of wekelijks tot 100 tracks beluisteren via Digileen.

Nieuw is een handige overzichtskaart, via Google Maps, van alle Vlaamse bibliotheken. Op de kaart is de locatie van elke bibliotheek aangeduid met een gekleurd prikkertje. Aan de hand van kleurcodes (rood: gesloten, geel: gaat nog open vandaag en groen: open op dit moment) kunt u zien welke bibliotheek open is op een bepaalde dag en tijdstip.



Klikt u op de naam van een bibliotheek dan komt u op een gedetailleerde webpagina terecht met een detailkaart, de adresgegevens en de openingsuren van de bibliotheek. De rechtsreekse link naar de overzichtskaart is www.bibliotheek.be/BIOS2/.

Meer info: www.bibliotheek.be, www.bibliotheek.be/BIOS2/

woensdag 22 april 2009

Tentoonstelling "Absurde fabels van Frank Adam"

Van 7 t.e.m. 30 mei loopt de tentoonstelling "De Absurde Fabels van Frank Adam" in de Centrale Bibliotheek van Kortrijk.

Wat hebben een therapeute en een zelfmoordterrorist met elkaar gemeen? Ze stortten allemaal hun hart uit bij een éénoorige ezel. Auteur Frank Adam legde zijn twee oren te luister en pende alle bekentenissen neer in zijn "Confidenties aan een ezelsoor".

In samenwerking met de Provincie West-Vlaanderen brengt de bibliotheek een overzichtstentoonstelling over de driedelige reeks "Confidenties aan een ezelsoor" van auteur Frank Adam. Sprekende citaten uit de verhalen worden samengebracht met de prenten van Klaas Verplancke en vormen zo de basis van wat je in de tentoonstelling “De Absurde Fabels van Frank Adam” te zien krijgt.

De tentoonstelling bevat leuke, inspirerende, erotische, confronterende confidenties van Frank Adam gecombineerd met mooie beelden van Klaas Verplancke.

De schepen van cultuur van Kortrijk, Christine Depuydt opent de tentoonstelling officieel op donderdagavond 7 mei om 20u. Aansluitend is er een gratis muziektheatervoorstelling. Het stuk "Vertelsels uit de kelder van Appetijt", erotische verhalen uit de Decamerone van Giovanni Boccaccio, wordt opgevoerd door Veerle Ernalsteen, Hilde Rogge en Rein De Vos en is een productie van ‘Algehoord’.

Gelieve uw aanwezigheid op de opening vóór 5 mei te bevestigen, telefonisch 056 27 75 00 of e-mail ingrid.dupont@kortrijk.be.

Tentoonstelling "De Absurde Fabels van Frank Adam" - 07.05.09 t.e.m. 30.05.09 - officiële opening 7 mei 20u - Centrale Bibliotheek, Leiestraat 30, Kortrijk - gratis - Meer info: 056 27 75 00, ingrid.dupont@kortrijk.be, www.kortrijk.be/bibliotheek, www.winob.be

Meer info: www.frankadam.be, www.klaas.be, www.winob.be, www.algehoord.be

Martin Bril wint Bob den Uylprijs 2009

Bob den Uyl Prijs 2009In de Amsterdamse boekhandel Pied à Terre werd gisteren voor de zesde keer de VPRO Bob den Uyl Prijs uitgereikt.
Met deze literaire prijs wordt het beste Nederlandstalige literaire of journalistieke reisboek van het afgelopen jaar bekroond.

Winnaar dit jaar werd Martin Bril met zijn boek "De kleine keizer, verslag van een passie".
Hij schreef hiermee een interessant, onderhoudend en humoristisch boek over Napoleon Bonaparte, vol verrassende feiten en weetjes.

Als laureaat krijgt Martin Bril een geldbedrag van 5 000 EUR en een plastiek van Berenice Witsen Elias.

Uit een lijst van 82 inzendingen selecteerde de jury ook deze zes genomineerden:
De kleine keizerHet is een boek waarin een onwaarschijnlijk
fraai evenwicht is gevonden
tussen kennis en ervaring,
tussen planning en nonchalance,
tussen het persoonlijke en het politieke.
Het is een boek dat als voorbeeld kan dienen
en tegelijker­tijd door niemand anders
dan door deze auteur geschreven had kunnen worden,
een boek dat bewijst dat lengte geen maatstaf voor formaat is ...
(uit het juryrapport)

Meer info via http://boeken.vpro.nl en www.martinbril.nl

dinsdag 21 april 2009

World Digital Library online!

www.worlddigitallibrary.orgNa ruim vier jaar voorbereiding werd gisteren de World Digital Library gelanceerd, dé virtuele schatkamer in 7 talen over werelderfgoed uit (voorlopig) 32 landen.
België hoort daar nog niet bij, maar daar zou met tijd verandering in moeten komen. Want in navolging van de bekende Bibliotheek van Alexandrië streven de initiatiefnemers, Library of Congress en Unesco, naar de 'universele kennis'. Dit willen ze realiseren door samen met alle nationale bibliotheken het volledig cultureel werelderfgoed samen te brengen op één plaats.

Volgens WDL-directeur John van Oudenaeren is het verder ook de bedoeling om een 'uitgebalanceerde collectie' samen te stellen die geen enkel land bevooroordeelt. "Zowel Amerikaans, Westers als niet-Westers materiaal moet in principe via de World Digital Library ter beschikking gesteld worden aan al wie geïnteresseerd is, ten behoeve van beter intercultureel begrip, internationale samenwerking en wetenschappelijk onderzoek."

Nu al zijn er tal van zeldzame manuscripten, kaarten, boeken, kranten, tijdschriften, partituren, geluidsopnames, films, foto's, tekeningen, schetsen en nog heel wat andere cultuurschatten te bewonderen op dit digitaal platform.

De World Digital Library (WDL) is niet louter een wetenschappelijke of 'eerder saaie' website maar probeert om het geheel gebruiksvriendelijk en visueel aantrekkelijk te maken. De volledige inhoud kan makkelijk doorzocht worden op plaats, periode, onderwerp of instituut én de resultaten kunnen nog verder beperkt worden op materiaalsoort (boeken, foto's, films of opnames).

Als u nu bijvoorbeeld zoekt naar documenten over België komen er toch al een tiental resultaten tevoorschijn, waaronder voornamelijk geografische kaarten.

maandag 20 april 2009

Life Magazine bèta: tien miljoen foto's online



Begin deze maand werd de bètaversie van de website www.life.com gelanceerd, een joint venture tussen het beroemde Amerikaanse tijdschrift Life Magazine en Getty Images.

Op de website vindt u meer dan tien miljoen foto's uit de enorme fotoarchieven van Life Magazine en Getty Images, daterend van 1750 t.e.m. heden. De website is hiermee het grootste online fotoarchief van professionele fotografie ter wereld. Elke dag komen daar bovendien zo'n drieduizend actuele foto's bij. De uitgebreide zoekmogelijkheden laten toe om in detail en op trefwoord het fotoarchief te doorzoeken.

Naast deze nieuwe website in web 2.0 stijl kunt u ook nog het enorme Life fotoarchief raadplegen dat sinds november 2008 wordt aangeboden door Google op images.google.com/hosted/life.

Meer info: www.life.com

Socrates Wisselbeker 2009

Tijdens de Nacht van de Filosofie in Amsterdam werd de Socrates Wisselbeker 2009 uitgereikt aan Hans Achterhuis voor zijn boek Met alle geweld. Hij wint hiermee de geldprijs van 500 EUR.

De Socrateswisselbeker is een jaarlijkse prijs voor de auteur van het meest urgente en prikkelende Nederlandstalige filosofieboek van het voorbije jaar.

"Hans Achterhuis heeft zich in zijn meesterstuk als een 'filosofische veelvraat' door de relevante literatuur heen gewerkt en slaagt er zo in de vele aspecten van dit ’veelkoppige monster’ te onthullen. Achterhuis gaat in op allerhande actuele kwesties, van gewelddadige games tot de affaire-Duyvendak, maar verliest daarbij nooit de dringende filosofische vraag uit het oog hoe geweld ontstaat en hoe het gerechtvaardigd wordt. Daarnaast bereikt hij met zijn boeken een groot publiek, zónder de filosofische ernst prijs te geven." , aldus de jury.

Uit alle 70 titels die dit jaar in aanmerking kwamen, werden uiteindelijk vijf boeken genomineerd. Zelf vond de jury het enorm opvallen dat de meeste boeken op de shortlist bijzonder prikkelend en zelfs ietwat provocatief zijn:
  • Hans Achterhuis - Met alle geweld : Over de vele verschijningsvormen van geweld
  • René ten Bos - Het geniale dier : Over menselijke neiging om de natuur een handje te helpen en te perfectioneren
  • Sjaak Koenis - Het verlangen naar cultuur : Over de omslag in de Nederlandse politiek waarin politiek meer en meer gezien wordt als een expressie van cultuur
  • Jenny Slatman - Vreemd lichaam : Over het zelfbeeld in een cultuur waarin het menselijk lichaam geperfectioneerd kan worden door middel van technologisch ingrijpen
  • Jean Paul van Bendegem - Over wat ik nog wil schrijven : Een boek over nog niet bestaande boeken

vrijdag 17 april 2009

Boterhammen in de bib: Carl Devos

Op 27 april gaat de volgende editie van Boterhammen in de bib door en ditmaal met "politiek beleg".
Carl Devos is te gast in de Centrale Bibliotheek van Kortrijk en hij zal het hebben over "Een terugblik op 5 jaar Vlaamse politiek (2004-2009)".

Wat gebeurde er in vijf jaar op partijpolitiek niveau? Welke partijen kwamen in woelig water terecht? Wie kwam er sterker uit vijf jaar Vlaams parlement? Wie kwam, wie ging en wie bleef over?

Carl Devos is politicoloog, professor aan de faculteit politieke en sociale wetenschappen van de Universiteit Gent en hoofdredacteur van het maandblad Samenleving en Politiek. Hij is regelmatig te gast in (politieke) debat- en actuaprogramma's op de Vlaamse radio en televisie.

Boterhammen in de bib: Carl Devos -
27.04.2009 - 12u15 - Centrale bibliotheek, Leiestraat 30, Kortrijk - 5 EUR - i.s.m. Vorming Plus - Meer info: www.kortrijk.be/bibliotheek, www.vormingplusmiddenzuidwest.be

Update: foto's van deze bibliotheekactiviteit vindt u op onze Flickr fotopagina

Tare Lugnt vol. 3: tattoo lectuur



Het levende bewijs dat u bijna overal kan lezen: het Zweedse tattoo magazine Tare Lugnt "publiceerde" haar derde nummer integraal als een tattoo op een mannenbeen.

Alle artikelen kunt u vinden op de website van het magazine voor uw leesplezier. De enige voorwaarden zijn wel dat u Zweeds kunt begrijpen en dat u het niet erg vindt om van een been af te lezen...

Een filmpje van de "publicatie" zelf kunt u hieronder bekijken:



Meer info: www.tarelugnt.se

donderdag 16 april 2009

Prijs van de jonge jury '09 voor Maren Stoffels

© Maren StoffelsGisterennamiddag werd in het Nederlandse Scheveningen de Prijs van de Jonge Jury 2009 uitgereikt aan Maren Stoffels. Haar boek sproetenliefde kon de 'jonge juryleden' dus het meest bekoren.

In Sproetenliefde lezen we over Amber, die hopeloos verliefd is op een leraar. "Ik ben verliefd op een leraar. Wat moet ik nou?", schrijft ze op een wc-deur in school. Tot haar grote verbazing reageert er iemand op haar tekstje en al gauw wordt deze anonieme schrijver de enige aan wie ze alles durft te vertellen. En dan is er nog die opdracht van haar grote liefde zelf: stille Robin weer aan het praten krijgen. Alsof ze dat er nog bij kan hebben! Ondanks alles raakt ze geintrigeerd door deze vreemde jongen met zijn rode haar. Wat is er met hem dat hij al maandenlang zwijgt - thuis en op school, ondanks alle pesterijen?
© www.jongejury.nl
De Prijs van de Jonge Jury wordt al sinds 1998 jaarlijks toegekend aan het beste Nederlandstalige jeugdboek in de leeftijdscategorie van 12 tot 16 jaar. Het voornaamste doel van de Jonge Jury is om jongeren te overtuigen om met plezier te lezen maar daarbij toch een eigen mening te vormen over wát ze lezen.

En het unieke aan deze literatuurprijs is dat er geen professionele vakjury aan te pas komt. Het zijn jongeren tussen 12 en 16 jaar die beslissen welke boeken er genomineerd worden en wie de uiteindelijke winnaar wordt.

Ook dit jaar lazen ruim 80 000 jongeren een aantal jeugdboeken van het voorbije schooljaar en daaruit kozen ze hun favoriete boeken. Deze vijf titels, verschenen in 2007, kregen de meeste stemmen:


Meer info via www.jongejury.nl en www.marenstoffels.nl

Gouden Ganzenveer 2009 uitgereikt aan Adriaan van Dis

Vandaag vindt in Amsterdam de uitreiking plaats van de Gouden Ganzenveer 2009. De Academie maakte al in januari de winnaar bekend, maar pas vandaag mag laureaat Adriaan van Dis zijn prijs, een gouden ganzenveer, in ontvangst nemen. Daarnaast krijgt hij een jaar buitengewoon lidmaatschap van de Academie en wordt er dit jaar ook een speciale uitgave gepubliceerd over zijn belangrijkste werken.

© www.adriaanvandis.nlDe Academie ziet Van Dis als een auteur die er al meer dan 25 jaar in is geslaagd in een steeds multimedialer wordende samenleving op een unieke manier een breed publiek van lezers, luisteraars en kijkers te blijven boeien.
Uniek is zijn vermogen om moeilijke onderwerpen toegankelijk te maken zonder aan diepgang en nuance concessies te doen.
De Gouden Ganzenveer is een culturele prijs die sinds 1955 regelmatig wordt toegekend aan een persoon of instituut die op een of andere manier het geschreven en gedrukte Nederlandse woord onder de aandacht weet te brengen.
Zo mocht de Koninklijke Nederlandse Academie van Wetenschappen de allereerste Gouden Ganzenveer in ontvangst nemen. Tom Lanoye werd in 2007 de eerste Vlaamse laureaat en de winnaar van vorig jaar was Joost Zwagerman.

Meer info via www.goudenganzenveer.nl en www.adriaanvandis.nl

woensdag 15 april 2009

Tentoonstelling "Vriend aan huis bij de zusterstad"

De Kortrijkse bib organiseert zoals elk jaar, samen met vele andere Kortrijkse instellingen en organisaties, een erfgoedactiviteit op de jaarlijkse Erfgoeddag. Dit jaar staat de Erfgoeddag in het teken van "Vriendschap". De bibliotheek stelt dit jaar een tentoonstelling samen over de vier zustersteden van Kortrijk.

Kortrijk heeft vier zusters in Europa: Bad godesberg (Duitsland), Frascati (Italië), Windsor-Maidenhead (Verenigd Koninkrijk) en Saint-Cloud (Frankrijk). Veel Kortrijkzanen kwamen door uitwisselingen in contact met de zustersteden. Ze bewaren bijzondere herinneringen aan deze vriendschappelijke ontmoetingen. Vier getuigen - voor elke zusterstad één - vertellen voor de camera over hun ervaringen in de jumelagesteden. De gesprekken zijn geïllustreerd met souvenirs, foto’s, krantenartikels, oorkondes, enz. Een verhaal van vriendschap en Europees burgerschap.

Tentoonstelling "Vriend aan huis bij de zusterstad" - Erfgoedhuis Kortrijk, Onze-Lieve-Vrouwestraat 45 - 26.04.09 - 10u-18u - gratis - org. Bibliotheek Kortrijk, Directie Communicatie en Recht

Meer info: www.erfgoedcelkortrijk.be, download programma (pdf, 644kb)

Boekenk(i?)ast voor het leven



De Britse ontwerper William Warren ontwierp zijn "Shelves for Life" (vert.: "boekenkast voor het leven") om allerhande persoonlijke bezittingen te stockeren en dit een gans leven lang. De boekenkast maakte deel uit van de in 2006 rondreizende tentoonstelling "Travelling Apothecary".

Het idee achter de boekenkast is volgens de ontwerper "de sentimentele waarde die we aan onze bezittingen toebedelen verder te exploreren" en het doel is "om de emotionele band met onze bezittingen te versterken en zo het levenslang gebruik ervan aan te moedigen".

Misschien vindt u bovenstaande boekenkast mooi? Mooi genoeg om in begraven te worden?



Een "extraatje" is namelijk dat de boekenkast omgevormd kan worden en dienst kan doen als doodskist wanneer u sterft.

William Warren heeft een meubel- en ontwerpstudio in Londen. Hij produceert en verkoopt de "Shelves for Life" zelf en werkt o.a. voor firma's zoals Habitat, Purves & Purves, The Design Council en het Japanse Trico.

Meer info: www.williamwarren.co.uk

dinsdag 14 april 2009

IJs: tanka en foto's van Geert Verbeke

IJs - Geert VerbekeIJs is het nieuwste fotoboek van de Kortrijkse schilder, musicus, haiku- en tankadichter Geert Verbeke (°1948).

De ijslagen hebben hun eigen taal over chaotische en abstracte vormen, gouden zonsondergangen, lichtbrekingen, tegenlicht en kleurverschuivingen. De wereld van ijs is een luilekkerland: breekbaar en met de kracht van verbeelding.

Het resultaat: resonantie en de poëzie van ijs gezien door het oog van de fotograaf. De foto's leven op elke pagina hun eigen leven, zonder onderschriften of gevolgd door een indringende tanka suite. Fotografie en tanka's zijn op-en-top verbonden in functionaliteit en expressie maar beiden hebben hun eigen kenmerkende stem. Welkom in onze tuin, een werkplaats voor onbedorven fotografie.
(bron: tekst omslag )



De kat kijkt toe
hoe je in de weer bent
met je camera
op zoek naar ijssculpturen
in levendige kleuren
© Geert Verbeke



Meer info via www.haikugeert.net

vrijdag 10 april 2009

Week van de Amateurkunsten in de bib

Tussen 24 april en 3 mei 2009 staan Kortrijkse kunstenaars terug in de spotlights tijdens de Week van de AmateursKunsten (WAK). Tijdens deze bijzondere week kan u genieten van creatief talent in Kortrijk.

In 2009 vallen de WAK en Erfgoeddag samen. Beide evenementen hebben immers hun traditie in april. Erfgoeddag pakt uit met 'Uit vriendschap!?', de WAK gaat 'Van hrte'. Het thema verwijst naar de liefde, de toewijding en de passie waarmee (amateur)kunstenaars tewerk gaan en duidt ook op de amicale en gemoedelijke sfeer waarin de amateurkunsten zich bevinden.


In de Kortrijkse bib kunt u van 25 april t.e.m. 2 mei genieten van een tentoonstelling met foto's en poëzie van Marianne Vanwynsberghe.

Marianne Vanwynsberghe heeft een passie voor kunst en cultuur. Ze zet af en toe haar hersenspinsels op papier in dichtvorm en probeert mooie impressies van gebouwen en van natuurelementen zo bezield als mogelijk op foto vast te leggen en zo de sfeer ervan weer te geven. In het najaar 2008 volgde zij een workshop poëzie bij de dichter Philip Meersman. Dit zette haar ertoe aan om voor het eerst naar buiten te komen met haar gedichten.

Op www.kortrijk.be/wak vindt u het volledige Kortrijkse programma dat bestaat uit een grandioos openingsfeest, tentoonstellingen, muziek, workshops, dans, fotografie en het project "1000 windmolens aan de Leie".

Tentoonstelling Marianne Vanwynsberghe - 24.04.09 t.e.m. 02.05.09 - Centrale Bibliotheek Kortrijk, Leiestraat 30 - gratis.

Meer info: www.kortrijk.be/wak, www.wak.be

Nachoem M. Wijnberg wint VSB Poëzieprijs 2009

© www.vsbpoezieprijs.nlDe belangrijkste poëzieprijs van het Nederlandstalige taalgebied, de VSB Poëzieprijs, werd gisterenavond voor de zestiende keer uitgereikt. De Nederlandse dichter Nachoem M. Wijnberg werd met z'n dichtbundel Het leven van tot laureaat verkozen. Hij ontvangt 25 000 EUR en een bronzen sculptuur van Linda Verkaaik.

Een professionele jury maakte haar keuze uit deze shortlist van vijf genomineerden:
  • Lidy van Marissing - Zoek de lege gebieden
  • Bart Meuleman - Omdat ik ziek werd
  • Alfred Schaffer - Kooi
  • B. Zwaal - Zouttong
  • Nachoem M. Wijnberg - Het leven van
Daarnaast konden ook 'gewone' poëzieliefhebbers online een stem uitbrengen op hun persoonlijke favoriet. Met ruim 30% van de stemmen werd B. Zwaal met Zouttong verkozen tot publiekslaureaat. De jongeren daarentegen hadden een uitgesproken voorkeur voor de dichtbundel Omdat ik ziek werd van Bart Meuleman.

© Ronald Hoeben

Meer info via www.vsbpoezieprijs.nl

donderdag 9 april 2009

Stephen King werkt boek na 25 jaar eindelijk af

© www.stephenking.comDeze week meldden verschillende bronnen dat de wereldvermaarde thrillerauteur Stephen King na ruim 25 jaar de laatste hand heeft gelegd aan Under the Dome, het ambitieuze boek dat in november gepubliceerd wordt. Wanneer de Nederlandse vertaling op de markt zal verschijnen is nog niet bekend.

Ergens begin jaren '80, zo ongeveer de periode van bestsellers als Christine en Pet Sematary (Dodenwake), had Stephen King een leuk idee voor een nieuw verhaal, The Cannibals, beter bekend als Under the dome. Meer dan 25 jaar schoof hij dit project alsmaar op de lange baan, waardoor het boek onafgewerkt bleef en dus ook ongepubliceerd.

Maar daar bleek vorig jaar al stilaan verandering in te komen want tijdens een interview sprak King toen al over een nieuwe roman die op komst was: "Ik was heel wat jonger en het project was toen gewoon té groot, dus liet ik het varen. Maar omdat het zo'n prachtig idee was bleef het door m'n hoofd spoken. En zo nu en dan zei het 'schrijf me', en dat is wat ik uiteindelijk dan ook heb gedaan."

'Under the dome' telt ruim 1100 pagina's met meer dan honderd verschillende personages. Het verhaal speelt zich af in Maine, waar de bewoners van het stadje Chester's Mills geheel onverwacht worden afgesneden van de buitenwereld door een onzichtbaar krachtveld. Vliegtuigen storten neer, brandende wrakstukken vallen uit de lucht, auto's exploderen en mensen rennen in paniek rond en vluchten voor hun leven... Niemand die weet waar deze onzichtbare kracht vandaan komt, wie hiervoor verantwoordelijk is of wat er nog staat te gebeuren. De enige zekerheid is dat er niet genoeg tijd zal zijn om dat allemaal uit te pluizen ...

woensdag 8 april 2009

J.C. Bloemprijs 2009 voor Maria Barnas

© 2009 Stichting Mr. J.C. Bloem-poëzieprijs
De J.C. Bloem-poëzieprijs 2009 gaat naar de Nederlandse dichteres Maria Barnas voor haar dichtbundel Er staat een stad op.

Deze tweejaarlijkse prijs werd toegekend door een professionele jury (waarin ook twee vorige Bloem-poëziewinnaars zetelden) aan de beste tweede bundel van 2007/2008. Maria Barnas wint hiermee een bedrag van 2500 EUR. De officiële prijsuitreiking zal plaatsvinden op zaterdag 25 april.

Maar waarom wordt nu juist de tweede bundel bekroond? 'Omdat de eerste nog een toevalstreffer kan zijn', verklaart de J.C. Bloemstichting.

Ook al werd de eerste dichtbundel van Maria Barnas bekroond met de C. Buddinghprijs 2004, toch beaamt ze de mening van de organisatoren: 'Mijn tweede is steviger dan de eerste. De laatste gedichten zijn meer doorwrocht en er zitten ook duistere kanten aan. Ze kloppen ook meer met wat ik nu ben. In de tweede kun je inderdaad bevestigen wat je in de eerste belooft.'

De andere genomineerden voor de 4e J.C. Bloemprijs waren Alexis de Roode (Stad en land), Erik Solvanger (Slijp het sternum), Willem Thies (Na de vlakte) en Vlaming Bart Moeyaert (Gedichten voor gelukkige mensen). Eerder mochten o.a. Hanz Mirck en Hagar Peeters de J.C. Bloem-poëzieprijs in ontvangst nemen.

© Maria Barnas M C, 2005

dinsdag 7 april 2009

Design "dineeragenda" door Sara Ferrari en Marcella Fiori



De in London gevestigde, Italiaanse ontwerpsters Sara Ferrari en Marcella Fiori bewijzen met hun "Dining agenda" concept hoe polyvalent de vormfactor van een boek kan zijn.

De ontwerpsters maakten een boek dat bestaat uit ontbijtonderleggers van gerecycleerd papier (ééntje voor iedere dag van de week) waarop, tijdens een maaltijd, notities kunnen aangebracht worden. Het boek heeft bovendien een houten cover met ingewerkt bestek voor het geval u dit zou vergeten mee te nemen. In de rechterbovenhoek kan het notitievakje verwijderd en meegenomen worden.

Op de website van Sara Ferrari kunt u nog meer van haar ontwerpen ontdekken.

(via: Fubiz)

Meer info: www.saraferraridesign.com

Antoon Ariën: dader en slachtoffer

Tijdens de zomer van '44 kwam de Noord-Limburgse arrondissementsleider en burgemeester van Tessenderlo, Antoon Ariën, om het leven na een aanslag.

In de brochure Antoon Ariën: dader en slachtoffer probeert auteur Pieter Jan Verstraete (Kortrijk, °1956) een beeld te schetsen van deze 'Looise' oorlogsburgemeester, zijn rol in het Limburgse Vlaams Nationaal Verbond (VNV) en diens plotse dood.

Met heel wat nooit eerder gepubliceerd beeldmateriaal, waaronder een reeks foto's over de begrafenis van Antoon Ariën.

maandag 6 april 2009

Vlasbeeldbank zoekt beeldmateriaal



De Provinciale Bibliotheek van West-Vlaanderen doet een warme oproep aan iedereen die foto's heeft liggen over het rijke vlasverleden van de Zuid-Westvlaamse regio.

Hebt u nog foto's liggen met vlastaferelen? Dan kan u uw fotomateriaal gratis laten inscannen. Wie een aantal relevante foto's laat inscannen krijgt een mok met een mooie vlasafbeelding cadeau.

Om de stap naar de beeldbank toe wat kleiner te maken, zijn er vier wervingsacties gepland in vier buurtbibliotheken in de regio Kortrijk:
Meer info: dominique.velghe@west-vlaanderen.be of 056 24 99 94

Via de "Beeldbank Vlas" op www.beeldbankvlas.be wordt zo een steeds groter wordende collectie foto's voor iedereen digitaal ter beschikking gesteld en ontsloten.

vrijdag 3 april 2009

ABN AMRO Bank Prijs 2008

Gisteren werd in Antwerpen de ABN AMRO Bank Prijs voor Beste Non-Fictie Boek 2008 uitgereikt. Deze literaire prijs zorgt ervoor dat de Vlaamse non-fictieboeken én hun auteurs elk jaar in de schijnwerpers komen te staan en dan ook de aandacht krijgen die ze verdienen.

Volgens de professionele jury schreef Geert Buelens met Europa Europa! het beste non-fictie boek van het afgelopen jaar. Hij kreeg hiervoor een oorkonde en een cheque van 12500 EUR.

Uit het juryrapport:

Europa Europa! is een fascinerende, vernieuwende studie over de gevolgen van de oorlogservaringen van dichters voor de ontwikkelingen in de Europese poëzie, tijdens en na de Eerste Wereldoorlog. De lezers worden op sleeptouw genomen door de prachtige taal, de originele invalshoek en de verrassende opbouw.

Ook het publiek kon online hun favoriete boek kiezen: Geert Noels haalde met zijn boek Econoshock de meeste stemmen en werd hiervoor beloond met een geldprijs van 2500 EUR.

De andere drie genomineerden waren Edward De Maesschalck (De Bourgondische vorsten 1315-1530), Herman Van Goethem (De monarchie en het einde van België) en Olivier Boehme (Greep naar de markt).



Deze non-fictie boeken vindt je terug in onze eigen collectie, te vinden via de bibcatalogus.

donderdag 2 april 2009

Proefopstelling fietsenstallingen

De stad Kortrijk wil het fietscomfort in de stad gevoelig verbeteren. Aan de hand van een proefopstelling van twintig verschillende types fietsenstallingen doorheen de stad, wordt momenteel onderzocht wat de voor- en nadelen van deze verschillende types zijn.

De stad wil graag uw mening kennen over de gebruiksvriendelijkheid en functionaliteit van deze stallingen. U kunt online uw mening kwijt over de fietsenstalling(en) van uw keuze via www.kortrijk.be/fietsenstallingen.
Vanaf vandaag kunt u ook een formulier invullen met uw mening in de inkomhal van de Centrale bibliotheek van Kortrijk.

Aan de ingang van de Centrale bibliotheek vindt u o.a. onderstaand type fietsenstalling terug die u kunt uitproberen:

DVD Kunstwerkstede De Coene

Vanaf deze week is de DVD + booklet "Kortrijkse Kunstwerkstede Gebroeders De Coene 1888-1977 - Getuigenissen & Archieffilms" te koop aan €15 en bestelbaar bij de Erfgoedcel Kortrijk.

De herontdekking van het belangrijkste 20ste eeuwse Belgische bedrijf in de houtindustrie gebeurde dankzij twee tentoonstellingen: "Van Moderne Makelij 1952-1977. De Kortrijkse Kunstwerkstede De Coene" in Antwerpen (Districtshuizen van Merksem en Deurne - Antwerpen - 2002) en "Kunstwerkstede De Coene 1888-1977, Meesterschap in art nouveau, art deco en design" (Broelmuseum - Kortrijk - 2006).

Voor deze tentoonstellingen werden door Terenja van Dijk de op de DVD gepresenteerde video-getuigenissen vastgelegd. De getuigen, waaronder vele oud-medewerkers, vertellen vanuit verschillende invalspunten de geschiedenis van de Kunstwerkstede. Ze gaan op zoek naar de unieke geest van het bedrijf De Coene: de vernieuwende kracht en het vakmanschap. Het werd een herontdekking van 90 jaar meubelkunst, interieurbouw, architectuur en ondernemerschap.

De vraag vanuit het publiek om dit beeldmateriaal toegankelijk te maken, klonk luid. Daarom hebben de curatoren van de tentoonstellingen (Terenja Van Dijk en Frank Herman) en de Erfgoedcel Kortrijk het initiatief genomen om deze getuigenissen op DVD te bundelen. Dit in nauwe samenwerking met MAS Erfgoedcel Antwerpen, de Stichting De Coene en het Broelmuseum Kortrijk.
Resultaat: 2 uur video-reportages (ondertiteld in het Frans en het Engels) en bijna 2 uur waardevolle archieffilms. Het tekstboekje begeleidt vlot en toegankelijk de DVD. Een chronologisch kader aangevuld met enkele thema's die De Coene zo kenmerken, bieden een houvast.

De DVD met boekje is te koop aan €15 en kan besteld worden bij de Erfgoedcel Kortrijk, Onze-Lieve-Vrouwestraat 45, B-8500 Kortrijk - erfgoedcel@kortrijk.be.

woensdag 1 april 2009

Iri5: "Ghost in the Machine"













"Iri5" (Erika Iris Simmons) is een beeldend kunstenares die gebruik maakt van niet-traditionele media zoals boeken, muziekcassettes, speelkaarten, kredietkaarten, magazines en vele andere materialen om haar opmerkelijke kunstwerken vorm te geven.

In haar serie "Ghost in the Machine" maakt ze gebruik van de cassetteband in muziekcassettes om bekendheden en muzikanten zoals Marilyn Monroe, Bob Dylan, Robert DiNero, Jimi Hendrix, Ian Curtis en Jim Morrison te portretteren.

Op de website en de Flickr fotopagina van Iri5 vindt u een overzicht van haar werk.

(via: Noise Addicts)

Meer info: website Iri5, Flickr pagina Iri5