Charles Ducal wint derde Karel Van de Woestijne-prijs

De derde editie van de Karel Van de Woestijne-prijs, ingericht door de gemeente Sint-Martens-Latem, werd uitgereikt aan Charles Ducal (Leuven, 1952) voor zijn dichtbundel "Toegedekt met een liedje" (2009).

Volgens de jury, bestaande uit Dimitri Casteleyn, Anneleen De Coux, Luc Devoldere, Anton Korteweg en Bart Van der Straeten: "In deze bundel blijft de dichter van Het huwelijk (1987), De hertog en ik (1989), Moedertaal (1994), Naar de aarde (1998) en In inkt gewassen (2006) zichzelf trouw, maar hij vernieuwt zich ook".

De juryleden loofden ook "de strakke manier waarop Ducal het dichterschap problematiseert en de wijze waarop hij de fundamentele spanning tussen man en vrouw, tussen verbeelding en realiteit uitdiept" en "de cyclus 'School der pornografie', waarin Ducal het obscure verlangen dat voortkomt uit de wereld-in-ons laat botsen en versmelten met de obscene realiteit in de wereld-buiten-ons. Laat u niet misleiden door de titel van deze bundel. De dichter legt met zijn lied juist veel bloot".

De Karel Van de Woestijne-prijs wordt om de drie jaar uitgereikt en bedraagt 3.000 euro. Charles Ducal volgt hiermee Leonard Nolens op die in 2007 bekroond werd voor Een dichter in Antwerpen en andere gedichten en Gerrit Kouwenaar die in 2004 de prijs kreeg voor Totaal witte kamer.

0 reacties:

Een reactie posten