Paul Snoekprijs voor Peter Holvoet-Hanssen

Cover Het voorbije weekend werd in Sint-Niklaas de Paul Snoekprijs 2010 uitgereikt aan Peter Holvoet-Hanssen.
De huidige Antwerpse stadsdichter werd door de jury (met o.a. Friedl' Lesage) bekroond voor zijn dichtbundel Navagio. Hij wint een geldsom van 4000 EUR.
De Paul Snoekprijs werd voor het eerst uitgereikt in 1991, als eerbetoon en blijvende herinnering aan de Sint-Niklase dichter Paul Snoek. Sindsdien wordt om de drie jaar een bundel Nederlandstalige poëzie bekroond door de stad.
De overige genomineerden voor deze editie waren Charles Ducal (Toegedekt met een liedje), Eva Gerlach (Situaties), Roland Jooris (De contouren van het verstrijken), Bart Meuleman (Omdat ik ziek werd), en Leonard Nolens (Bres).

Het is het sluitstuk van een literaire ‘kaperstocht’ die in 1998 met zijn debuutbundel "Dwangbuis van Houdini" begon. Holvoet-Hanssen schrijft misschien wel zijn meest sombere bundel, waarin veel wordt nagedacht en gezongen over de dood, maar het schrijfplezier is desondanks van elke bladzijde af te schrapen. De jury is onder de indruk van de manier waarop Holvoet-Hanssen zijn ‘kapersthematiek’ hier van een passend orgelpunt voorziet.
De bekroonde bundel gaf de jury het gevoel dat de dichter al zijn kaarten op tafel heeft gelegd; daarmee sluit hij het eerste deel van zijn oeuvre af, maar volgens de jury heeft die afsluiting geen definitief karakter. Nieuwe, vernieuwende, avontuurlijke bundels zullen ongetwijfeld volgen.
Uit het juryrapport

0 reacties:

Een reactie posten