Hommagetentoonstelling "Stef Binst. Prenten" - 5 t.e.m. 30 juli 2010


Stef Binst: “Ik ben autodidact. Maar ik kan het tekenen nu eenmaal niet laten.

Van 1997 tot zijn plotse overlijden in 2009 was Stef Binst de huistekenaar van de VVBAD (Vlaamse vereniging voor bibliotheek, archief & documentatie). Hij maakte in hoofdzaak illustraties bij artikels over de bibliotheek-, archief- en documentatiesector in Bibliotheek- & archiefgids.

Bibliotheken en archieven evolueren bijzonder snel. De wetgeving verandert, maar de belangrijkste motor voor innovatie is ongetwijfeld de snelle technologische evolutie. Stef Binst gaf dertien jaar lang commentaar op deze ontwikkelingen. De tentoonstelling illustreert dus ook de veranderingen die de erfgoed- en informatiesector het voorbije decennium doormaakten.

Artistiek ontwikkelde Stef Binst een eigen stijl, met niet meer dan een balpen of een vulpen en wat aquarel. Zijn inspiratie vindt hij onder meer in de traditie van de klare lijn. Weinig lijnen, veel inhoud. In zijn prenten speelt hij soms met de spanning tussen enerzijds de clichés en vooroordelen over het beroep van bibliothecaris of archivaris en anderzijds de realiteit waarin zij werken. De tekeningen zetten het "stoffige imago" van de informatieprofessional af tegen de hoogtechnologische achtergrond waarin hij (of zij) werkt. Vaak kijkt Stef Binst gewoon met de blik van een verwonderde buitenstaander naar de informatiesector en geeft hij met een monkelend lachje zijn commentaar.

De hommagetentoonstelling "Stef Binst. Prenten" kun je van 5 t.e.m. 30 juli 2010 bekijken in de centrale bibliotheek van Kortrijk. De tentoonstelling toont een selectie illustraties en cartoons uit het werk van Stef Binst.

"Stef Binst. Prenten" - 5 juli 2010 – 30 juli 2010 - Openbare Bibliotheek Kortrijk, Leiestraat 30 - tijdens de openingsuren - gratis - bibliotheek@kortrijk.be, 056 27 75 00

0 reacties:

Een reactie posten