35 jaar geleden: Reve en de "kwestie-Kortrijk"

foto via www.nadertotreve.nl/nieuws/2003_12_16_01.htmlEén van de minder bekende bijdragen die Kortrijk leverde aan de recente literatuurgeschiedenis is de fameuze rel die de Nederlandse 'volksschrijver' Gerard (van het) Reve veroorzaakte op de tweede Nacht van de Poëzie, die in mei 1975 doorging ter stede.

"Zet het land maar op zijn kop, want we kunnen nog wel wat publiek gebruiken", had organisator Guido Lauwaert gezegd tegen zijn sterartiest.
Reve liet het zich geen twee keer zeggen: via de media liet hij weten een rechts, racistisch gedicht te zullen voordragen en daar kwamen maar liefst 10.000 belangstellenden op af!

In 2003 zond de VPRO-televisie al een aflevering van 'Andere tijden' uit, gewijd aan het omstreden - racistische, dan wel ironische? - optreden van de literaire halfgod. Het hele programma, aangevuld met een dossier over de gebeurtenissen en de reacties daarop, vind je in de webpagina's over 'Het raadsel van Reve'.

De voordracht van Reve is nu ook te beluisteren op de website van het VPRO-radioprogramma OVT (Onvoltooid Verleden Tijd), eerder uitgezonden tijdens de uitzending van zondag 15 augustus.

Foto via www.nadertotreve.nl - meer info via
geschiedenis.vpro.nl

0 reacties:

Een reactie posten