Laus Polyphoniae 2010

Logo AMUZLaus Polyphoniae, het oudemuziekfestival dat jaarlijks in augustus wordt georganiseerd door het internationaal muziekcentrum AMUZ, heeft ook voor deze 17e editie een mooi programma samengesteld met tal van concerten en kaderende activiteiten.

Dit jaar is het zomerfestival getiteld MANU SCRIPTUM, waar bezoekers doorheen vijf eeuwen muziek uit alle hoeken van West-Europa worden gegidst. Als leidraad werden twaalf schitterende muziekhandschriften uit de periode 1050-1550 geselecteerd. Het zijn stuk voor stuk unieke artefacten van een bepaalde muziekcultuur, een specifieke periode of muzikale persoonlijkheid, allemaal gekozen uit het hedendaagse muzikale werelderfgoed.

De internationaal gerenommeerde musici die aantreden op het festival verkennen eenstemmige en polyfone muziek en presenteren die aan een breed en enthousiast publiek, dat elk jaar in nog grotere getale de podia van Laus Polyphoniae weet te vinden. Centrale gast dit jaar is het Huelgas Ensemble o.l.v. Paul Van Nevel.

Sinds het ontstaan in 1994 is het evenement uitgegroeid tot een van de belangrijkste festivals in zijn genre. Laus Polyphoniae wordt samengesteld op basis van de criteria van de Historically Informed Performance (HIP) waarbij vanuit een historisch-wetenschappelijke benadering op een creatieve, vernieuwende én toegankelijke manier muziek van alle tijden, stijlen en culturen aan een breed publiek wordt gepresenteerd.


Laus Polyphoniae, nog tot 29 augustus 2010 op verschillende locaties in Antwerpen. Meer info via www.amuz.be.

(bron tekst: festivalkrant Laus Polyphoniae 2010)

0 reacties:

Een reactie posten