Gold Dagger Award 2010 voor Belinda Bauer

Belinda Bauer won met haar debuutroman Blacklands (Rusteloos land) onlangs de belangrijkste literatuurprijs voor Engelstalige misdaadromans, de Gold Dagger Award. Ze wint hiermee een geldbedrag van 2500 pond, zo'n 2860 EUR.

Opmerkelijk is dat sinds het ontstaan in 1955 er slechts twee debuutschrijvers de prijs wonnen, nl. Robert Littell (The Defection of A.J. Lewinter) en dit jaar dus Belinda Bauer.
Het was al geweldig dat ik met mijn thrillerdebuut op de shortlist stond voor de CWA Gold Dagger, laat staan dat ik nu win. Rusteloos land is een klein maar fijn boek en ik ben nog steeds verbaasd dat het zoveel mensen heeft geraakt.
Belinda Bauer
De andere genomineerden op de shortlist waren:
  • George Pelecanos - The Way Home
  • Karen Campbell - Shadowplay
  • Sharon Bolton - Blood Harvest (Bloedschande)

In Blacklands graaft de twaalfjarige Steven voortdurend kuilen in de hoop het lichaam te vinden van zijn oom Billy die jaren geleden op zijn elfde is verdwenen. Door een brief te schrijven aan een kindermoordenaar in de gevangenis hoopt hij te achterhalen wat er met die oom is gebeurd...

De organisatie achter de Gold Dagger Award, de Crime Writers' Association, reikte nog een tweetal andere prijzen uit. Simon Conway won de Ian Fleming Steel Dagger 2010 met zijn roman A Loyal Spy en Ryan David Jahn (Acts of Violence) ging naar huis met de John Creasey (New Blood) Dagger 2010.

Meer info via www.thecwa.co.uk

0 reacties:

Een reactie posten