Bob den Uyl Prijs 2011 voor Cees Nooteboom

Gisteren werd in de Amsterdamse boekhandel Pied à Terre voor de achtste keer de VPRO Bob den Uyl Prijs uitgereikt. Met deze literaire prijs wordt het beste Nederlandstalige literaire of journalistieke reisboek van het afgelopen jaar bekroond.
Winnaar dit jaar werd Cees Nooteboom met zijn boek Scheepsjournaal : een boek van verre reizen. Het is een bundeling van reportages die hij eerder schreef in de Nederlandse kranten over zijn twee scheepsreizen en een aantal reizen naar India, Mexico, Australie en Indonesië. Als laureaat krijgt hij een mooi bedrag van 7500 EUR.
De overige genomineerden dit jaar waren:

  • Marten Blankensteijn en Irene de Zwaan - De grote dictatortour
    Verslagen van hun reizen naar de twaalf dictaturen in het Midden-Oosten en Centraal Azië.

  • Kees Broere - Van Accra naar Amsterdam : Afrikaanse migranten op weg naar Europa
    Een journalistieke reportage over een groep Ghanese jongemannen die op illegale wijze naar Europa trachten te emigreren.

  • Ann De Craemer - Duizend-en-één-dromen, een reis langs de trans-Iraanse spoorlijn
    Een reisverslag over het traject langs de Trans-Iraanse spoorlijn om de traditionele en vernieuwende kant van het land te onderzoeken.

  • Bernice Notenboom - Tegenpolen
    Een verslag van verschillende reizen uit 2007 en 2008 naar Siberië, Zuid- en Noordpool en Groenland.

  • Jaap Scholten - Kameraad Baron : een reis door de verdwijnende wereld van de Transsylvaanse aristocratie
    Een reconstructie van de ondergang van de Transsylvanische adel via interviews met nabestaanden.

Nooteboom heeft die pen die zoveel anderen missen. Met zo’n pen wordt ook een troosteloos motel in Australië, met twee plastic stoeltjes en een zoemende airco, ineens een plek waar je wilt zijn. Omdat hij daar is en schrijft over heden en verleden van die plek. Hij weet alles over de geschiedenis van die plek en verbindt die met zijn eigen ervaringen. Nooteboom vult leegte met woorden en gedachten, maar het zijn de beschouwingen die dit boek uittillen boven het gemiddelde reisboek. Een jurylid omschreef Nooteboom als een oude, profane god die zijn commentaar geeft op de wereld en het leven. Deze schrijver weet waar hij het over heeft, is gevoelig en sentimenteel, koel en rationeel, betrokken en afstandelijk. Deze karaktereigenschappen klinken door in zijn doorleefd proza.
(Uit het juryrapport)


0 reacties:

Een reactie posten