Socrates Wisselbeker 2011

Tijdens de Filosofie Nacht in Amsterdam werd voor de tiende keer de Socrates Wisselbeker uitgereikt. Dit jaar werd gekozen voor Hans Achterhuis, die met De utopie van de vrije markt volgens de jury "het meest urgente en prikkelende Nederlandstalige filosofieboek van het voorbije jaar schreef". Hans Achterhuis krijgt van de organisatie - Stichting Maand van de Filosofie - een wisselbeker en een geldsom van 1000 EUR. Hij werd onlangs ook uitgeroepen tot Denker des Vaderlands én won eerder al in 2009 de Socrates Wisselbeker voor zijn boek Met alle geweld. De overige genomineerden op de shortlist waren:

Met het organiseren van de Filosofie Nacht - en de daarbij horende prijsuitreiking - wil men het 'stofferige en zweverige' imago van de filosofie aanpakken en daarbij laten zien dat men ook kan filosoferen over de meer hedendaagse kwesties.



In zijn boeken heeft Achterhuis de duistere achterkant van veel maatschappelijke thema’s belicht, en zijn nieuwste boek voegt hier een nieuw thema aan toe. Scherper, indringender en meer ontregelend dan ooit tevoren. Wie het uit heeft, zal nooit meer op dezelfde manier tegen de inrichting van onze samenleving aankijken. Heel even vroeg de jury zich af of iemand eigenlijk wel twee keer de Socrates Wisselbeker kan winnen. Maar er was geen twijfel over mogelijk: de kwaliteit van de inhoud moest maatgevend zijn. (Uit het juryrapport)
Meer info via www.filosofiemagazine.nl en www.hansachterhuis.nl

0 reacties:

Een reactie posten