"Shelf-pod": nooit meer te weinig boekenplanken


De "Shelf-pod" is een privéwoning in Osaka, Japan, waarin bijna elk interieuroppervlak, van de bibliotheek tot de badkamer, wordt gebruikt voor het plaatsen van boeken. Hiermee is de woning wellicht de definitieve, architecturale oplossing voor het eeuwige probleem van veel boekenliefhebbers nl.: "Ik heb nooit genoeg boekenplanken".

Het huis werd ontworpen door de Kazuya Morita Architecture Studio op vraag van een klant met een zeer grote collectie boeken over de geschiedenis van de Islam. Bij het ontwerp werd rekening gehouden met de vraag om over een maximum aan opslag- en presentatiecapaciteit te beschikken in het gebouw. Om aan deze vraag te voldoen, ontwierp het architectenbureau een uitgebreide roosterstructuur van gelamineerd grenen board om als boekenplanken te dienen. Alle architectonische elementen werden op dezelfde schaal gemaakt om een geometrische harmonie te bereiken die vergelijkbaar is met de Islamitische architectuur. Het plafond bestaat uit houten panelen en overspant de gehele ruimte, vergelijkbaar met de koepel van een moskee. Verder werd het huis gebouwd met traditionele bouwmaterialen en - technieken die gebruikt worden bij het bouwen van Japanse pakhuizen, is het brandveilig, bestand tegen aardbevingen en werd er gelet op een goeie luchtvochtigheid voor het bewaren van boeken.

De Arabische kalligrafie die te zien is doorheen het huis bestaat o.a. uit Turkse begroetingen en de naam van het huis: "het Istambul huis".

(via: Core77)

Meer info: Kazuya Morita Architecture Studio

0 reacties:

Een reactie posten