Academica Literatuurprijs voor Peter Buwalda


(video: www.whyilovethisbook.com)
De Nederlandse schrijver Peter Buwalda won onlangs de Academica Literatuurpijs 2011 voor het beste Nederlandstalige fictiedebuut met zijn boek "Bonita Avenue". De uitreiking vond plaats in Theater Diligentia te Den haag. Het boek werd eerder genomineerd voor de Libris Literatuurprijs en de Gouden Strop. De debuutroman van Buwalda is momenteel nog genomineerd voor de NS Publieksprijs en staat ook op de Tiplijst van de AKO Literatuurprijs.

"Bonita Avenue" is een meeslepende debuutroman over noodlot en verval, idylle en schoonheid waarin het verhaal vertelt wordt van Joni Sigerius. Als dochter van de rector magnificus van de Twentse universiteit, drijft ze samen met haar vriend Aaron een handeltje ze maar liever voor haar krachtige en briljante vader verborgen houdt. Het is in het jaar van de vuurwerkramp dat ook in het gezin de boel explodeert. Niet alleen lopen Joni en Aaron tegen de lamp, die zomer komt ook de enige en echte zoon van Sigerius vrij uit de Scheveningse gevangenis. Acht jaar later pas – Joni verdient inmiddels miljoenen in Los Angeles – verneemt Aaron wat er zich in 2000 werkelijk heeft afgespeeld.

Peter Buwalda (°1971) is een Nederlands journalist, schrijver en redacteur bij diverse uitgeverijen. Hij was medeoprichter van het literair poptijdschrift WAH WAH. Daarnaast schreef hij essays en verhalen voor tijdschriften als Bunker Hill, De Gids, Hollands Maandblad en Vrij Nederland.

De vijf nominaties voor de Academica Literatuurpijs 2011 waren:
  • Menno Lievers - De val van Hippocrates (uitg. De Bezige Bij)
  • Gerrie Hondius - Ik ontmoette een man (uitg. Contact)
  • David Pefko - Levi Andreas (uitg. Van Oorschot)
  • Peter Buwalda - Bonita Avenue (uitg. De Bezige Bij)
  • Bart Vercauteren - Het graf van de voddenraper (uitg. Houtekiet)
De literaire prijs werd eerder uitgereikt aan o.a. Anna Enquist, Erwin Mortier en Gerbrand Bakker. Vorig jaar won Ellen Heijmerickx met Blinde wereld. De prijs heeft een waarde van €10.000.

(via: Vlabin-vbc)

Meer info: www.academicadebutantenprijs.nl

0 reacties:

Een reactie posten