Culturele herfst: erfgoed in het najaar

Dit najaar stellen heel wat Vlaamse musea bijzonder erfgoed van eigen bodem tentoon. De bibliotheek geeft je alvast enkele tips mee voor leerrijke uitjes tijdens de donkere maanden.

In het Leuvense Museum M kan je als liefhebber van muziek en middeleeuwse manuscripten terecht voor de tentoonstelling Goddelijke klanken. De bezoeker kan er van 8 september tot en met 27 november 2011 kennis maken met schitterende gregoriaanse handschriften afkomstig uit Vlaamse abdijen en kerken. De eeuwenoude muziek wordt er bovendien tot leven gewekt door een heel bijzondere klankinstallatie. Een opvallend topstuk is het antifonarium Tsgrooten uit 1522. Het is afkomstig uit de abdij van Tongerlo en werd in 2008 aangekocht door de Vlaamse Gemeenschap. Ronduit adembenemend is ook de Symphonia Harmoniae Caelestium Revelationum, het 12de eeuwse handschrift van de beroemde Duitse mystica Hildegard von Bingen, met zelf gecomponeerde muziek.

Van 30 september tot en met 8 januari 2012 stelt ook het Gentse STAM een bijzonder middeleeuws handschrift tentoon. De expo Liber Floridus (1121), de wereld in een boek focust exclusief op het wereldvermaarde handschrift en Vlaams topstuk Liber Floridus. Het is afkomstig uit de Sint-Baafsabdij in Gent en behoort nu tot de collectie van de Universiteitsbibliotheek Gent. De kannunik Lambertus beschrijft in deze middeleeuwse encyclopedie uit 1121 de kosmos en het leven van de mens binnen dit grotere geheel. Het handschrift bevat dan ook boeiende inzichten op het gebied van kosmografie, geografie en cartografie. Lambertus illustreert zijn bevindingen bovendien met kleurrijke miniaturen en zelfgetekende wereldkaarten.

Dat middeleeuwse manuscripten dit najaar top of the bill zijn, bewijst tenslotte ook de Koninklijke Bibliotheek van België. Van 30 september tot en met 30 december 2011 organiseert zij in samenwerking met de Bibliothèque Nationale de France de tentoonstelling Vlaamse miniaturen.  Geïnteresseerde bezoekers kunnen er kennismaken met maar liefst 140 verluchte handschriften die het hoogtepunt van de Vlaamse miniatuurkunst vormen.

Wie het echter liever wat dichter bij huis zoekt, is bij de Kortrijkse bibliotheek aan het juiste adres. Zij beheert eveneens een ruime collectie erfgoed die enkele bijzondere verluchte handschriften bevat. Op onze Flickrpagina kun je online bladeren in enkele prachtige 16de eeuwse getijdenboeken, het muziekhandschrift Graduel de la Chartreuse de Louvain (1506) en het Vlaamse topstuk Tres tractatus (operum pars prima) van de hand van de Doornikse abt Gilles li Muisis (na 1348).

(via: http://www.cobra.be/cm/cobra/expo/110908-sa-goddelijkeklanken)

0 reacties:

Een reactie posten