Gustav-Heinemann-Vredesprijs voor kinder- en Jeugdboeken voor Kirsten Boie

In Duitsland werd onlangs de Gustav-Heinemann-Vredesprijs voor kinder- en Jeugdboeken uitgereikt aan jeugdauteur Kirsten Boie voor haar boek "Ringel, Rangel, Rosen". De prijs, ter waarde van €7500, wordt elk jaar door de Duitse deelstaat Noord-Rijnland-Westfalen uitgereikt aan het beste Duitstalige jeugdboek dat past binnen het thema "vrede". Zowel oorspronkelijk Duitse als in het Duits vertaalde jeugdboeken komen in aanmerking voor de prijs.

Het nog niet naar het Nederlands vertaalde "Ringel, Rangel, Rosen" speelt zich af in het Duitsland van de jaren zestig en gaat over de dertienjarige Karin, die een familiealbum ontdekt met foto’s van haar vader als soldaat. Hierdoor ziet zij haar ouders plots in een ander daglicht.

Kirsten Boie (°1950, Hamburg) is in het Nederlandse taalgebied o.a. bekend voor haar serie over "Lena" en het prentenboek "Siebe Schaap wil ook een mensje", met illustraties van Philip Waechter.

Vorige laureaten van de literaire prijs zijn o.a. Guus Kuijer ("Het boek van alle dingen") en Dolf Verroen ("Slaaf kindje slaaf"). In 1998 kregen de Vlamingen Gregie de Maeyer en Koen Vanmechelen de prijs voor hun jeugdboek "Juul".

De Kortrijkse bib heeft heel wat jeugdboeken van Kirsten Boie in de collectie. Deze vind je terug in de online catalogus.

(via: Vlabin-VBC)

0 reacties:

Een reactie posten