Lezing Korneel De Rynck: "De Tuin van Tito: het voormalige Joegoslavië op vandaag"

Eind 2009. Voor het eerst in achttien jaar rijdt er een trein van Belgrado naar Sarajevo. 18 jaar eerder was het Joegoslavië van voormalig president Tito uiteengevallen. Vier jaar lang woedde een oorlog tussen Serviërs, Kroaten en moslims. Nu is de intercity terug. Is het een teken van verzoening?

Historicus en schrijver Korneel De Rynck reisde langs de spoorlijn en dwars door Servië, Kroatië en Bosnië. Hij sprak met Tito's kleindochter, de ex-president van Kroatië, de oud-adviseur van Milosevic en met veel gewone mensen. In zijn boek "De tuin van Tito" blikt hij in woord en beeld terug op wat er toen is gebeurd en kijkt wat er sindsdien is veranderd. Zijn de factoren die tot oorlog hebben geleid verdwenen? Leven de mensen weer samen?

Lezing Korneel De Rynck "De Tuin van Tito: het voormalige Joegoslavië op vandaag" - 2 februari 2012 - 19u30 - 22u - € 8 - Vorming Plus, Wandelweg 11, Kortrijk - tickets en info: Vormingplus MZW, www.vormingplusmzw.be, 056 26 06 00, info@vormingplusmzw.be - org. Vormingplus Midden- en Zuid- West-Vlaanderen en Openbare bibliotheek Kortrijk

Ter voorbereiding op deze lezing wordt op 19 januari de tragikomedie "No Man's Land" vertoond in de lounge van Centrale bibliotheek.

In 2011 won - tegen alle verwachtingen in - "No Man's Land" de Oscar voor Beste niet-Engelstalige Film. In deze tragikomedie van de Bosnische Belg Danis Tanovic raken een Servische en Bosnische soldaat op elkaar aangewezen nadat ze per ongeluk in dezelfde loopgraaf verzeild zijn geraakt. De situatie zit muurvast en wordt er niet beter op wanneer VN-troepen, vergezeld door een meute journalisten, te hulp willen schieten. "No Man's Land" toont met het verhaal van de twee soldaten de absurditeit aan van een oorlog waarvan niemand meer weet hoe hij ooit begonnen is, en hoe hij kan worden gestopt.

Wie de lezing van Korneel De Rynck op 2 februari in Vormingplus MZW bijwoont, kan deze filmvertoning gratis bijwonen.



Film: No Man’s Land - 19 januari 2012 - 20u - 22u - € 2 - Openbare bibliotheek Kortrijk, Leiestraat 30 - tickets en info: Vormingplus MZW, www.vormingplusmzw.be, 056 26 06 00, info@vormingplusmzw.be - org. Vormingplus Midden- en Zuid- West-Vlaanderen en Openbare bibliotheek Kortrijk

Meer info: www.korneelderynck.com, www.vormingplusmzw.be

0 reacties:

Een reactie posten