Stripfestival van Angoulême: Grote Prijs voor Jean-Claude Denis

De Franse striptekenaar en -scenarist Jean-Claude Denis (°1951) won de Grote Prijs van het 39ste Internationale Stripfestival van Angoulême, het grootste en belangrijkste stripfestival van Europa. Denis werd in de jaren tachtig bekend met zijn stripreeks "Luc Leroi". Hij maakt zowel stripreeksen voor kinderen, zoals "Aventures de Rup Bonchemin" als voor volwassenen, zoals "L'ombre aux tableaux", "Quelques mois à l'Amélie" en "Tous à Matha". In 2008 won hij de Grote Prijs 2008 voor "Vlak voor het geluk" (uitg. Dupuy & berberian).

De prijs voor het Beste Stripalbum ging dit jaar naar de Canadese striptekenaar Guy Delisle voor zijn album "Chroniques de Jérusalem". De Speciale Juryprijs ging naar de Amerikaanse tekenaar Jim Woodring voor "Congress of the Animals". De Patrimoniumprijs ging postuum naar Carl Barks voor zijn Donald Duck-strips.

De Vlaamse stripwereld werd dit jaar vertegenwoordigd door Ollie Schauwen met "Sprauwen" en Brecht Evens met "De liefhebbers". Beiden konden hun nominatie niet verzilveren maar gingen wel naar huis met lovende kritieken.

Een overzicht van de nominaties en de winnaars vind je hier.

Meer info: www.bdangouleme.com

0 reacties:

Een reactie posten