200 jaar Charles Dickens

Charles Dickens (7 februari 1812 – 9 juni 1870) was een Engelse romanschrijver uit de Victoriaanse periode. Dankzij een aantal 'iconisch geworden werken' maakte hij wereldwijd naam en faam, vooral door zijn levendige en realistisch beschreven personages. Hij verwerkte ook heel wat eigen levenservaringen in zijn verhalen: zijn vader die in de gevangenis vloog omdat die zijn schulden niet meer kon afbetalen, hoe hij daardoor met school moest stoppen en zelf gaan werken, ... Dit inspireerde hem o.a. voor David Copperfield en Great expectations.

Zijn literaire debuut begon hij trouwens als journalist, waardoor hij zo de nodige 'contacten' kreeg om o.a. Sketches by Boz en Pickwick Papers te kunnen uitgeven. Dit betekende dan ook de start van zijn veelbelovende carrière. Daarnaast schreef Dickens nog tal van theaterstukken, novelles, reisboeken, een autobiografie, ... Ook editeerde hij wekelijkse periodieken, zat hij liefdadigheidsinstellingen voor en reisde hij vaak naar het buitenland om lezingen te geven, vooral over (en tegen) de slavernij in de Verenigde Staten.

Ook maakte hij veelvuldig gebruik van cliffhangers, door zijn verhalen in maandelijkse delen te laten publiceren. Dit gaf zijn verhalen niet alleen een typische structuur, het liet vooral het publiek verlangend uitkijken naar de volgende delen. Deze techniek werd door heel wat van zijn collega's later overgenomen en wordt vandaag de dag nog steeds gebruikt in tv-series en films.

In onze collectie zijn er uiteraard heel wat materialen beschikbaar én uitleenbaar van en over Charles Dickens. Deze kan je makkelijk terugvinden via onze online catalogus.

Meer info via www.dickens2012.org

(via infocaris)

0 reacties:

Een reactie posten