Bibliotheek Balen "Beste Bibliotheek van Vlaanderen en Brussel 2012"

Op donderdag 29 maart werd tijdens een feestelijke bijeenkomst in de Permekebibliotheek te Antwerpen bekendgemaakt wie zich de "Beste Bibliotheek van Vlaanderen en Brussel 2012" mag noemen. De winnaar werd de Bibliotheek Balen, gevolgd door de Bibliotheek Elsene op de tweede en de Bibliotheek Genk op de derde plaats.

De jury over deze drie bibliotheken:
De jury stelde met genoegen vast dat elk van de drie bibliotheken op een prettige wijze ingebed is in de plaatselijke gemeenschap en dat zij gedreven en enthousiaste medewerkers hebben. Balen en Elsene oogsten waardering voor het feit dat zij ‘de kaart hebben getrokken voor cultuur in het algemeen en een bibliotheek in het bijzonder als motor voor een meer leefbare gemeenschap’, terwijl Genk ‘van die keuze een statement van formaat heeft gemaakt, dat absoluut respect afdwingt’.

Uiteindelijk won Balen met een neuslengte voorsprong, omdat deze bibliotheek ‘helemaal is wat ze pretendeert te zijn. En dat is heel veel. Een bibliotheek die elke regel van het decreet lokaal cultuurbeleid ademt en op een aangename manier in de praktijk brengt, voortbouwend op de roots van de traditionele bibliotheek.’ En: ‘Je vóelt dat deze bibliotheek in elke vezel mee is gegroeid en geëvolueerd tot een pretentieloze plek die vóór alles klantgericht is, waar men de vinger aan de pols heeft van wat klanten vandaag van een bibliotheek verwachten.’


Door het publiek waren twaalf openbare bibliotheken genomineerd die met elkaar om de hoofdprijs strijden. Deze bibliotheken werden de afgelopen weken op elf verschillende onderdelen beoordeeld door deskundige "Mystery Guests". Deze onderdelen waren onderverdeeld in drie categorieën: gebouw en inrichting, aanbod en collectie, service en klantgerichtheid. Via de rapporten van de Mystery Guests en via een persoonlijk bezoek aan de bibliotheken kwam de jury vervolgens tot de eindrangschikking.

De jury bestond uit schrijfster en historica Brigitte Raskin (voorzitter), Carol Vanhoutte (directeur Bibliotheek Kortrijk en voorzitter van de sectie openbare bibliotheken van de beroepsvereniging VVBAD), Wendy de Graaff (zelfstandig consultant voor de bibliotheeksector), Eric Rinckhout (redacteur bij De Morgen en auteur) en Eimer Wieldraaijer (hoofdredacteur van Bibliotheekblad). Jan Van Vaerenbergh (Landmark Libraries) was secretaris van de jury.

De volledige uitslag, een overzicht van de genomineerden en de rapporten van de Mystery Guests kun je vinden op de website van Bibliotheekblad.

Meer info: balen.bibliotheek.be, www.bibliotheekblad.nl

0 reacties:

Een reactie posten