Best Vormgegeven Boeken 2012


In deSingel vond deze week, tijdens De Staat van het Boek, ook de prijsuitreiking plaats van De Best Vormgegeven Boeken 2012. Als organisator wil de Vlaamse Uitgevers Vereniging hiermee jaarlijks de mooist uitgegeven boeken en publicaties bekronen die opvallen door hun "verzorgde en originele vormgeving, typografie, illustratie en grafisch-technische productie".

De vakjury koos voor de 11 categorieën telkens één of meerdere titels uit als winnaar. Zo werden in totaal 17 boeken bekroond in 9 categoriën, waarbij telkens de vormgever en de uitgever in de bloemetjes werden gezet. Er waren dit jaar geen bekroningen in de categorieën schoolboeken en e-books.

De winnaars in de categorie kinder- en jeugdliteratuur waren "De duif die niet kon duiken" van Edward van de Vendel en Alain Verster, vormgegeven door Leen Depooter, en "Hart: gezocht, verloren, gevonden" van Eef Rombaut, geïllustreerd en vormgegeven door Emma Thyssen.

Tijdens een stemcampagne in maart kon het publiek, via de website van Knack Focus, kiezen welke boekcover de Publieksprijs 2012 won. Bijna 4700 mensen brachten hun stem uit. Met 1029 voorkeurstemmen won de cover van "Mangat", ontworpen door vormgever Kris Demey, de publieksprijs. De ontwerper van deze cover mag een postzegel ontwerpen voor bpost. 

Op deze webpagina vind je een overzicht van alle winnaars en het volledige juryverslag terug. Alle winnende boeken en covers kun je binnenkort bewonderen in de gelijknamige tentoonstelling in het Gentse Design Museum (4 mei t.e.m. half juni 2012).

Meer info: debestvormgegevenboeken.be

0 reacties:

Een reactie posten