Presidential Medal of Freedom voor Bob Dylan


De Amerikaanse songwriter Bob Dylan (71) kreeg afgelopen dinsdag de "Presidential Medal of Freedom" van president Barack Obama. "Er is geen grotere gigant in de geschiedenis van de Amerikaanse muziek. Na al die jaren jaagt hij nog steeds op die sound, nog steeds op zoek naar wat waarheid", aldus Obama over Dylan.

De Medal of Freedom is de hoogste onderscheiding die door de Amerikaanse regering aan burgers wordt gegeven en wordt toegekend aan mensen die zich hebben ingezet voor de belangen van de Verenigde Staten, voor de wereldvrede of die andere belangrijke verdiensten op hun naam hebben staan.

Wikipedia over Bob Dylan:
Bob Dylan wordt beschouwd als een van de grootste songwriters van Amerika. Hij heeft inmiddels een oeuvre bij elkaar gespeeld dat op één lijn wordt gesteld met dat van o.a. Stephen Foster, Irving Berlin, Woody Guthrie en Hank Williams, figuren die deel uitmaken van het Amerikaanse culturele erfgoed.

Dylans carrière begon in het midden van de jaren vijftig, nog in zijn middelbareschooltijd. Zijn muzikale en literaire faam zijn sindsdien uitgegroeid tot een welhaast filmisch en opstandig, maar ook onwillig boegbeeld van de onrust in de Amerikaanse samenleving. De beweging voor de burgerrechten kende geen beter volkslied dan zijn lied "Blowin' in the Wind" (1962). Miljoenen jongeren omarmden "The Times They Are A-Changin".


Vaak wordt aan Dylan de verdienste toegekend het normale recept van simpele teksten in de popmuziek te hebben verheven naar het niveau van politiek-sociaal commentaar, en naar een complexe weergave van een actueel levensgevoel. Hiertoe introduceerde hij beeldspraak, 'stream of consciousness' ("bewustzijnsstroom", een literaire techniek), losse gedachten en invallen, soms op absurdistisch-komische wijze. Dylans teksten onttrekken zich aldus vaak aan een eenvoudige omschrijving of uitleg. Polyinterpretabele teksten (teksten die op meerdere manieren geïnterpreteerd kunnen worden) waren tot dan in de popmuziek onbekend. Dylans muziekteksten en zeer eigen muziekopvatting hebben grote invloed gehad op de ontluiking van de popmuziek in de jaren zestig.

De tekstuele vernieuwing was te danken aan Dylans brede belangstelling voor de rijke tradities van het Amerikaanse lied, van folk en country/blues tot rock-'n-roll en rockabilly, tot aan Keltische balladen, zelfs jazz, swing en Broadway.

In de muziekcollecties van de Kortrijkse bib vind je heel wat materiaal van en over muziekicoon Bob Dylan, raadpleeg hiervoor de online catalogus!

(via: deredactie)

0 reacties:

Een reactie posten