Week van de geletterdheid

Een op de zeven Vlamingen is laaggeletterd. Om het belang van geletterdheid in de schijnwerpers te brengen organiseren de dertien Vlaamse Centra voor Basiseducatie (CBE) van 7 tot 14 september de tweede editie van de Week van de geletterdheid.
In onze maatschappij is kennis en het verwerven van kennis van essentieel belang om zich ten volle te kunnen ontplooien. Een goede basiskennis van taal, wiskunde, ICT en algemene kennis is nodig, zowel thuis, op het werk, voor een hobby of een verdere opleiding. Voor volwassenen met een gebroken schoolloopbaan is dat vaak niet evident. Liefst 1 op 7 volwassen Vlamingen zijn onvoldoende geletterd om zelfstandig te functioneren in de samenleving en op de werkvloer. Niet enkel oudere mensen, maar ook jonge schoolverlaters kampen met het probleem van laaggeletterdheid.

Laaggeletterdheid wordt in de maatschappij nog te vaak gezien als analfabetisme. Om dat misverstand uit de wereld te helpen en om een maatschappelijk draagvlak te creëren voor het probleem van laaggeletterdheid organiseren de Centra voor Basiseducatie de tweede editie van de ‘Week van de geletterdheid'. Overal in Vlaanderen zullen acties plaatsvinden die het belang van geletterdheid in beeld brengen. Volg vanaf eind augustus een overzicht van de activiteiten op www.basiseducatie.be/weekvandegeletterdheid.

Het belang van geletterdheid staat ook op de internationale agenda. Jaarlijks op 8 september, de Internationale dag van de geletterdheid , brengt de Unesco een stand van zaken rond geletterdheid in de wereld. Ondanks vele inspanningen blijft het probleem bestaan: zo'n 796 miljoen volwassenen wereldwijd zijn onvoldoende geletterd.

Meer info over de Week van de geletterdheid krijg je bij het Centrum voor Basiseducatie VZW - Open School voor volwassenen regio Kortrijk-Roeselare, St Elooisdreef 56A, 8500 Kortrijk, Regio Kortrijk: 056 22 62 84, Regio Roeselare: 050 20 60 60, info@openschool12.be.

0 reacties:

Een reactie posten