Libris Geschiedenis Prijs 2012 voor Bart van der Boom


Onlangs werd tijdens de Nederlandse Nacht van de Geschiedenis de Libris Geschiedenis Prijs 2012 uitgereikt. De Nederlander Bart van der Boom schreef met zijn boek Wij weten niets van hun lot het beste historische boek van het afgelopen jaar. Hij wint dan ook de hoofdprijs van 20 000 EUR.
‘Van alle inzendingen maakte ‘Wij weten niets van hun lot’ de meeste indruk op de jury. Een dapper boek, omdat Van der Boom een weinig gangbaar standpunt inneemt. Hij gebruikte origineel bronnenmateriaal, 164 dagboeken, die hij geduldig en liefdevol bestudeerde. Dit is een moeilijk en gevoelig thema, toch is Van der Boom nergens drammerig. Hij neemt de lezer mee als een gids en doet dat volgens de jury zeer overtuigend. Vooral levert ‘Wij weten niets van hun lot’ een belangwekkende bijdrage aan een historisch debat over een even belangrijke als omstreden periode uit de Nederlandse geschiedenis.’
Uit het juryrapport
De overige genomineeren dit jaar waren:
  • Jos Palm -  Moederkerk : ondergang van de roomse kerk
  • Peter Raedts - De ontdekking van de Middeleeuwen : geschiedenis van een illusie
  • Jan Willem Stutje - Ferdinand Domela Nieuwenhuis : een romantische revolutionair
  • H.L. Wesseling - De man die nee zei : Charles de Gaulle, 1890-1970
De Libris Geschiedenis Prijs bekroont jaarlijks die historische boeken die een ruim publiek aanspreken, een origineel onderwerp hebben, prettig leesbaar zijn geschreven én natuurlijk gebaseerd zijn op grondig historisch onderzoek.
Vorige winnaars waren o.a. David Van Reybrouck (Congo, een geschiedenis) en Jaap Scholten (Kameraad Baron).

www.libris.nl

0 reacties:

Een reactie posten