Keiji Nakazawa (1939-2012)De beroemde Japanse striptekenaar Keiji Nakazawa (14 maart 1939 – 19 december 2012) overleed eind vorige week op 73-jarige leeftijd. Hij werd internationaal bekend met zijn semi-autobiografische stripreeks "Hadashi no Gen" of  "Gen barrevoets in Hiroshima".

Keiji Nakazawa werd geboren in Hiroshima en bevond zich er ook als 6-jarige wanneer de stad vernietigd werd door een atoombom in 1945. Al zijn familieleden die niet geevacueerd waren, stierven in het bombardement nadat ze bedolven raakten onder het puin van hun huis, behalve zijn moeder en een zusje die enkele weken na het bombardement stierf. In 1961 verhuisde Nakazawa naar Tokyo waar hij als full-time tekenaar werkte.

Na de dood van zijn moeder in 1966 verwerkte hij zijn herinneringen aan de destructie van Hiroshima in zijn verhalen. "Kuroi Ame ni Utarete" ("Getroffen door zwarte regen"), het eerste verhaal in een reeks van vijf stripboeken, was een fictief verhaal over overlevenden van Hiroshima en de na-oorlogse zwarte markt. Nakazawa portretteerde zijn eigen ervaringen voor het eerst in 1972 in het kortverhaal "Ore wa mita" ("Ik zag het"). Onmiddellijk na publicatie hiervan begon hij aan zijn bekendste werk: "Hadashi no Gen" of  "Gen barrevoets in Hiroshima". De gebeurtenissen in deze stripreeks zijn, hoewel Nakazawa zich baseerde op "Ik zag het", fictief. Maar met het hoofdpersonnage Gen verwijst de auteur naar zichzelf.

Wellicht een van de meest opmerkelijkste en gruwelijkste scenes in Gen Barrevoets is de afbeelding en het grafisch detail van het bombardement zelf en de nasleep er van op Hiroshima. Naast het destructieve effect van het bombardement op Hiroshima uitte Keiji Nakazawa ook zijn kritiek op de militarisering van de Japanse samenleving gedurende de Tweede Wereldoorlog. De stripreeks werd in meer dan tien talen vertaald en werd ook een aantal keer verfilmd als animatiefilm en als tv-reeks.

De stripserie "Gen barrevoets in Hiroshima" vind je terug in de uitgebreide stripcollecties van de Kortrijkse bib. Raadpleeg hiervoor de online catalogus!

0 reacties:

Een reactie posten