Herman de Coninckprijs 2013 voor Annemarie Estor

De Herman de Coninckprijs, ter waarde van € 6000, gaat dit jaar naar de Vlaams-Nederlandse dichteres Annemarie Estor (°1973) voor haar dichtbundel "De oksels van de bok". In 2011 won zij ook al de Debuutprijs voor "Vuurdoorn me".

De jury over het werk van Annemie Estor: "De winnaar van de Herman De Coninckprijs 2013 laat zien wat zinnelijke taal vermag. Zij weet als geen ander een liefdesrelatie tussen vreemden intens voelbaar te maken voor de lezer. Een dergelijke beschrijving van een haast demonische liefdesrelatie is zelden gezien in de Nederlandse poëzie. Deze poëzie moet u koesteren, zinnestrelen en proeven".

Met de Herman de Coninckprijs voor de beste dichtbundel bekroont een vakjury de beste oorspronkelijk Nederlandstalige bundel van een Vlaamse dichter van het afgelopen jaar.

De prijs voor de beste debuutbundel, ter waarde van € 1000, ging naar Michaël Vandebril (1972) voor zijn tweetalige bundel "Het vertrek van Maeterlinck/L’exil de Maeterlinck". De jury over Vandebril: "een debuterend dichter die in 33 gedichten doet waar een ander taalworstelaar een heel leven voor nodig heeft. Hij rijgt op een sublieme manier woorden tot verzen, verzen tot beelden, beelden tot een gevoel en een gevoel tot een dichtsensatie. Een tweetalig geschenk voor de lezer om lang te koesteren.

David Troch (°1977) won met een ruime voorsprong de publieksprijs voor het beste gedicht met "gezel" uit zijn dichtbundel "Buiten westen". Hij won in 2012 ook al de prestigieuze Turing Nationale Gedichtenwedstrijd voor zijn gedicht ‘Wij waren geen jongens’. Het winnende gedicht viel duidelijk in de smaak: met 1188 stemmen op een totaal van 3260 was het met ruime meerderheid het populairste gedicht.

Het volledige juryverslag kun je hier downloaden en bekijken.

De Herman de Coninckprijzen worden op Gedichtendag, donderdag 31 januari, feestelijk uitgereikt in de Antwerpse Arenbergschouwburg met singer-songwriter Sarah Ferri als muzikale act. Poëzieminnend Vlaanderen wordt verleid met twee cadeaus: het gedicht "gezel" van David Troch vind je donderdag als gratis Gedichtenposter bij de deelnemende boekhandels, en tot 6 februari krijg je bij aankoop van poëzie "Een kooi van klank" van Anna Enquist cadeau.
(via: boek.be)

Meer info: www.boek.be

0 reacties:

Een reactie posten