Muse App wint Open Cultuur Data Competitie

De winnaars van de Nederlandse "Open Cultuur Data Competitie" werden onlangs bekendgemaakt door de organisatie Open Cultuur Data. Goud, en een cheque van €3000, ging naar de "Muse App" van ontwikkelaars Femke van der Ster, Peter Henkes en Jelle van der Ster. Met de Muse App kun je een eigen kunstwerk samenstellen met fragmenten uit wereldberoemde "oude meesters".

Open Cultuur Data is een netwerk van cultuurprofessionals, ontwikkelaars, designers, auteursrechtspecialisten en open data-deskundigen, dat culturele data open maakt en de ontwikkeling van waardevolle culturele toepassingen stimuleert. De uitdaging van de competitie was om het culturele veld verder te brengen met mobiele apps die de toegang van cultuur en erfgoed vergroten en verbeteren voor een groter publiek.

Voor de competitie van dit jaar waren 27 inzendingen ingestuurd. Zilver ging naar "Histagram" van Richard Jong, waarmee foto’s uit de ANEFO-collectie (Algemeen Nederlands Fotobureau) een nieuw leven als digitale postkaart krijgen. Brons ging naar "SimMuseum" van Hay Kranen, een webgame waarmee je museumdirecteur kunt spelen. De speciale Nationaal Archief-prijs werd uitgereikt aan de beste app die gebruik maakt van de ANEFO persfotocollectie: Tijdbalk.nl van Arjan den Boer.

Het netwerk Open Cultuur Data organiseerde dit jaar voor het eerst een competitie voor toepassingen die gebruik maken van open data van culturele instellingen. De uitdaging was om, naast het vergroten van het publieksbereik, ontwikkelaars in Nederland in aanraking te brengen met (aanbieders van) open data-collecties.

(via: Faronet.be)

Meer info: Open Cultuur DataDEN, www.museapp.org

0 reacties:

Een reactie posten