Groene Waterman Prijs 2013 voor Matthew Condon

De Australische auteur Matthew Condon won de Groene Waterman Prijs 2013 voor zijn roman "De forellenopera"(orig. tit.: "The Trout Opera"). De prijs gaat uit van de boekhandel De Groene Waterman in Antwerpen.

De jury over het winnende boek: "[De forellenopera] is een groot historisch en tevens maatschappijkritisch epos dat zich afspeelt op het podium van de vorige eeuw, een literaire opera waar in het slotakkoord al de lijnen samenvallen in een ontroerende climax".

De Groene Waterman Prijs is een jaarlijks initatief van de Antwepse boekhandel De Groene Waterman. Met de literaire prijs wil de boekhandel een boekenparel bekronen die over het hoofd werd gezien in de mainstream boekenmedia.

De publieksprijs ging dit jaar verassend naar de Tsjechische auteur Jiri Weil, die in 1959 overleed, voor zijn boek "Mendelssohn op het dak". Het boek werd in 1960 postuum gepubliceerd en verscheen onlangs voor het eerst in het Nederlands, vertaald door Kees Mercks. Weil's boek beschrijft op een indringende manier de manier waarop de gewone man met het Nazi-bewind moest zien om te gaan.

De shortlist van genomineerden voor de Groene Waterman Prijs 2013 bestond dit jaar uit:

0 reacties:

Een reactie posten