Henriëtte de Beaufort-prijs voor Gita Deneckere


De vlaamse historica Gita Deneckere won met haar biografie "Leopold I. De eerste koning van Europa 1790-1865(uitg. De Bezige Bij) de Henriëtte de Beaufort-prijs 2013. De literaire prijs wordt om de drie jaar uitgereikt door de Maatschappij der Nederlandse Letterkunde aan een Nederlandstalige biografie of autobiografie. De prijs wordt afwisselen aan een Nederlandse en een Vlaamse auteur uitgereikt en heeft een waarde van 2500 euro. Gita Deneckere ontvangt de prijs op 25 mei.

De jury over het boek: "Het is onbetwistbaar dat deze op minutieus wetenschappelijk onderzoek gebaseerde biografie bijzonder grote waardering verdient, omdat hier een pakkend en breed historisch verhaal wordt gepresenteerd dat iedere lezer, zelfs als hij de ontwikkelingen in de negentiende eeuw slechts oppervlakkig kent, met plezier zal lezen, precies omdat het zo menselijk vervlochten is met correspondenties en geschreven is in een stijl en taal die heel toegankelijk is."

Vorige laureaten van de Henriëtte de Beaufort-prijs waren Christine D’Haen, Joris van Parys en Hedwig Speliers. Het boek van Gita Deneckere staat ook op de shortlists van de Davidsfonds Geschiedenisprijs en de Erik Hazelhoff Biografieprijs.

(bron: debezigebij.nl)

0 reacties:

Een reactie posten