Vandaag: Vrij-Spraak met Herman De Dijn


In zijn boek De herontdekking van de ziel waarschuwde Herman De Dijn al voor psychologisme en sentimentalisme. Deze tendensen in onze maatschappij vormen een miskenning van de mens en zijn strevingen en emoties. Intussen worden die nog versterkt door de popularisering van neurologische en biologische verklaringen van alle mogelijke vormen van menselijk gedrag. Die verklaringen zijn niet nieuw; wat nieuw is, is hun recente impact in de media en zelfs in de dagelijkse conversatie. Dát is een intrigerend fenomeen.

We leven in een tijd gedomineerd door een (reductionistische) psychologie en psychiatrie. We zullen onderzoeken wat achter die modes en dat succes kan schuilgaan. En ons ook de vraag stellen wat er precies problematisch is aan psychologisch, biologisch of neurologisch determinisme en aan het alledaagse psychologisme en sentimentalisme.

Lezing door Herman De Dijn - De mens als gebrekkige of opgefokte machine? - woensdag 20.03.2013 van 19u30 tot 21u30 - 8 EUR - Vormingplus, Wandelweg 11, Kortrijk - i.s.m. Openbare Bibliotheek Kortrijk en Vrijzinnig Centrum Mozaïek - info en inschrijvingen via 056 26 06 00, www.vormingplusmzw.be of info@vormingplusmzw.be 0 reacties:

Een reactie posten