Dioraphte Jongeren Literatuurprijs 2013

Gisterenavond werden in Utrecht de winnaars van de Dioraphte Jongeren Literatuur Prijs 2013 bekendgemaakt in de drie categorieën: Juryprijs voor beste oorspronkelijk Nederlandstalige boek, Jurypijs voor beste vertaalde boek en de Publieksprijs.
Het is voor het eerst dat één auteur zowel de Juryprijs als de Publieksprijs in de wacht sleept maar dat is precies wat John Green overkwam. Zijn boek Een weeffout in onze sterren kon zowel de jury als het brede publiek bekoren. Philip Huff wint met Niemand in de stad de juryprijs in de categorie vertaalde boeken. Elke prijs is 150000 EUR waard, gesponsord door Stichting Dioraphte.

Dit waren alle genomineerden op de shortlist:
De knap getroffen studentensubcultuur, de perfect beheerste stijl, Huffs verteldrift, zijn humor, de broeierige erotiek, de kwetsbaarheid van zijn personages, de muziek, de precair uitgewerkte groei naar volwassenheid, het groots opgezette drama: dat alles maakt 'Niemand in de stad' tot een ultiem jongerenboek.
Uit het juryrapport
Een inhoudelijke, rijkgeschakeerde en intelligent geschreven roman met een filosofische ondertoon en hoofdpersonen die onder je huid kruipen. Realistisch, waarachtig, subtiel en humoristisch, 'Een weeffout in onze sterren' is het allemaal.
Uit het juryrapport


Deze literatuurprijs wordt sinds 2010 uitgereikt (voorheen: 'Grote Jongerenliteratuur Prijs') en is sinds 2011 een initiatief van Stichting CPNB samen met Stichting Lezen Nederland en CJP. Het is de enige prijs in het Nederlandse taalgebied voor jongerenliteratuur. Hun voornaamste doel is dan ook om die Young Adult-boeken te bekronen die het beste aansluiten bij de belevingswereld van jongeren.

www.facebook.com/Jongerenliteratuur | http://djp.nl

0 reacties:

Een reactie posten