Gentse Boekentoren in Google Doodle

Vandaag staat de "Google Doodle" een dag lang in het teken van de Gentse Boekentoren. De "L" van Google is een afbeelding van de Boekentoren, een ontwerp van Henry van de Velde, de ontwerper en architect van de universiteitsbibliotheek in Gent, die in Antwerpen geboren werd. Henry van de Velde (°3 april 1863 Antwerpen – +15 oktober 1957, Zürich) wordt,  samen met Victor Horta en Paul Hankar beschouwd als een van de belangrijkste stichters en vertegenwoordigers van de Art Nouveau in België. Van de Velde bracht het grootste deel van zijn carriere door in Duitsland en had een grote invloed op de Duitse architectuur en design aan het begin van de 20ste eeuw.

In 1933 kreeg hij de opdracht om de universiteitsbibliotheek (de Boekentoren) te ontwerpen. Hoewel de bouwwerken reeds startten in 1936, werden ze pas na afloop van de Tweede Wereldoorlog. Momenteel wordt het gebouw gerenoveerd. Sinds eind 2007 werken Google en de Gentse universiteit samen om op termijn ca. 300.000 boeken die zicht in het publieke domein bevinden, te digitaliseren en online te plaatsen.

De Google Doodle van vandaag is een ontwerp van François Schuiten, tekenaar van o.a. de stripreeks "De duistere steden".

0 reacties:

Een reactie posten